«Παράνομα και αντισυνταγματικά» χαρακτήρισε τα μέτρα «απαράδεκτης» λιτότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λoνδίνου, Keith Ewing, ο οποίος σε σειρά διαλέξεων του στην Αυστραλία, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να…καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον καθηγητή Ewing, που δίνει στην Ελλάδα το έρεισμα για να κάνει καταγγελία, είναι ότι, όπως υποστηρίζει, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα «είναι παράνομα και αντισυνταγματικά, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα».

Στη συνέχεια, ο Βρετανός καθηγητής υποστήριξε ότι οι «διεθνείς οργανισμοί και δημοκρατικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε» και επικαλέστηκε σχετική συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ το 2008.

Τέλος, αν και παραδέχεται ότι οι πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία τυχόν προσφυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι περιορισμένες, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγή».

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης