To Mortal Kombat 9 ή αλλιώς Mortal Kombat, κυκλοφόρησε το 2011 για PS3 και Xbox 360. Από την πρώτη ημέρα απέσπασε θετικότατες κριτικές από τους reviewers και πούλησε αρκετά εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας πως ακόμα και σειρές που έδειχναν να ξεζουμίζουν τους φανατικούς οπαδούς τους χωρίς να προσφέρουν κάτι καινούριο, μπορούν να σωθούν. Έτσι, η High Voltage Studios, developer του παιχνιδιού, ένα χρόνο μετά την φορητή έκδοση για το PS Vita, παίρνει την σκυτάλη από την NetherRealm κι αποφασίζει φέτος να κάνει επιτέλους το χατίρι πολλών fans της σειράς και να κυκλοφορήσει την νεότερη έκδοση του Mortal Kombat στα PC. 

Η έκδοση για PC ονομάζεται Mortal Kombat: Komplete Edition και πριν αναρωτηθείτε γιατί, αφήστε μας να σας εξηγήσουμε. Το Komplete Edition προστέθηκε στο τέλος του τίτλου γιατί περιλαμβάνει το αρχικό παιχνίδι μαζί με το περιεχόμενο από τα DLC που κυκλοφόρησαν αργότερα στις κονσόλες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε νέους χαρακτήρες, όπως τον Freddy Krueger ή την Skarlet, αλλά όχι τον Kratos αφού ήταν exclusive για το PS3.

Σενάριο
Ο Raiden, θεός του κεραυνού και της αστραπής, συγκεντρώνοντας έναν στρατό για την καταπολέμηση του Shao Kahn, αυτοκράτορα του Outworld, διοργανώνει το τουρνουά με τίτλο Mortal Kombat. Αν νικήσουν οι κάτοικοι της Γης, που στο Mortal Kombat ονομάζεται Earthrealm, τότε ο πλανήτης θα σωθεί. Αν όμως νικήσουν στο τουρνουά οι πολεμιστές του Shao Kahn, τότε ο τελευταίος θα κυριεύσει την Earthrealm. Σκοπός σας είναι να αποτρέψετε τον Shao Kahn από το να καταφέρει τον σκοπό του και να κατακτήσει την Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Story mode χωρίζεται σε chapters στο καθένα από τα οποία αναλαμβάνετε έναν χαρακτήρα ο οποίος και γίνεται για λίγο ο κεντρικός πρωταγωνιστής. Συνήθως θα πρέπει να νικήσετε τρεις αγώνες με τον κάθε χαρακτήρα ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο chapter. Αυτή η εναλλαγή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς θα μπορέσετε να παίξετε με τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά και να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του. Εκτός από αυτό, στο τέλος του story mode θα έχετε περίπου μια ιδέα για το ποιος μαχητής σας ταιριάζει περισσότερο αφού θα έχετε δοκιμάσει αρκετούς.


Ένα δύσκολο έργο
Τα ports είναι μια απαιτητική δουλειά καθώς θα πρέπει να είναι επιτυχημένα και φυσικά να ταιριάζουν απόλυτα στο νέο format. Το Mortal Kombat πρέπει να ήταν ένα από τα δυσκολότερα ports σε PC αφού -μεταξύ μας- ο συνδυασμός fighting και PC είναι πολύ περίεργος. Παρόλα αυτά η High Voltage Software, εταιρεία που ασχολήθηκε με την μεταφορά του παιχνιδιού στους υπολογιστές, έκανε αρκετά καλή δουλειά.

Όσοι το αγοράσετε θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι το Mortal Kombat τρέχει σε PC σαν να ήταν φτιαγμένο αρχικά για αυτό. Τα γραφικά τα οποία θα αναλύσουμε και πιο κάτω είναι εντυπωσιακά και το frame rate δεν πέφτει παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Παρατήρησα ωστόσο ότι τα κουμπιά δεν βοηθούν στην μάχη και είναι ιδιαιτέρως άβολα. Για να παίξετε το Mortal Kombat και να το ευχαριστηθείτε θα πρέπει είτε να συνδέσετε ένα χειριστήριο στον υπολογιστή, είτε να αγοράσετε ένα stick ειδικό για fighting games.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι καινούριο περιλαμβάνει
Σε πολλούς gamers οι επανακυκλοφορίες ορισμένων games φαίνονται άσκοπες και χωρίς νόημα. Μερικοί θα πουν ότι πρόκειται για «άρμεγμα» τσέπης των φανατικών ενώ άλλοι ότι οφείλεται στην έλλειψη δημιουργικότητας από την πλευρά των developers. Το Mortal Kombat: Komplete Edition όμως αποτελεί εξαίρεση γιατί εκτός από ένα απλό port στον υπολογιστή, είναι μια version που περιέχει εξτρά περιεχόμενο από τα DLC που κυκλοφόρησαν στις κονσόλες και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει: τέσσερις επιπλέον χαρακτήρες Rain, Freddy Krueger, Kenshi και Skarlet, 15 ενδυμασίες και από ένα old school fatality για Scorpion, Sub-Zero και Reptile. Το τελευταίο θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους παλιούς fans του Mortal Kombat που ίσως είχαν απογοητευτεί από τις αρχικές ελλείψεις του παιχνιδιού σε παραδοσιακά fatalities.

Όπως είναι ήδη γνωστό για όσους από εσάς έπαιξαν το Mortal Kombat το 2011, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η ιστορία δεν καταντάει βαρετή. Διαθέτει μια πολυεπίπεδη πλοκή, σε αντίθεση με άλλα fighting games, στην οποία παρεμβάλλονται cutscenes. Στο port για PC δεν υπάρχει κάποια προσθήκη στο βασικό campaign κι έτσι η διάρκεια είναι παρόμοια με την αρχική έκδοση, δηλαδή φτάνει τις 4-4.5 ώρες (μαζί με τα cutscenes), διάστημα που είναι ικανοποιητικό για ένα fighting.

Πίσω στις arcade ρίζες
Aς ρίξουμε μια ματιά στο σύστημα μάχης. Αν νομίζετε ότι στο Mortal Kombat θα κερδίσετε με ένα απλό button mashing, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Μετράει ο σωστός συνδυασμός κινήσεων, ή αλλιώς τα combos, έτσι ώστε να εκτελέσετε μια εντυπωσιακή επίθεση. Πολλές φορές θα πρέπει να έχετε τη σωστή τακτική η οποία εξαρτάται από τον τύπο του αντιπάλου. Αν πολεμήσετε για παράδειγμα με κάποιον σαν τον Scorpion που τηλεμεταφέρεται πολύ συχνά τότε θα πρέπει να γυρνάτε όλη την ώρα δεξιά και αριστερά έτσι ώστε να αμυνθείτε από τις επιθέσεις του. Αν πάλι ο αντίπαλος είναι πολύ πιο σωματώδης από εσάς, τότε θα πρέπει να εκτελέσετε aerial attacks, δηλαδή επιθέσεις από ψηλά για να μην σας ακουμπήσει και αμέσως μετά να κάνετε πίσω.

Οι επιπλέον χαρακτήρες καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, όπως για παράδειγμα η Scarlet, η οποία ρουφάει το αίμα των αντιπάλων της.

Το παιχνίδι περιέχει tutorial για χρήση με το keyboard αλλά θα δείτε ότι ο μόνος τρόπος για να μάθετε να παίζετε σωστά με έναν συγκεκριμένο ήρωα είναι πολεμώντας είτε στο campaign, είτε σε άλλα modes. Το μόνο αρνητικό που ισχύει όπως είναι γνωστό στο campaign, είναι ότι αφότου έχετε παίξει τρεις ή τέσσερις αγώνες με έναν χαρακτήρα και τον έχετε συνηθίσει, είστε αναγκασμένοι να παίξετε με κάποιον άλλον. Φυσικά αυτή η εναλλαγή γίνεται για να μην χαθεί το ενδιαφέρον της ιστορίας αλλά θα ήταν προτιμότερο να μπορούσε να διαλέξει ο παίχτης ανάμεσα στο να κρατήσει τον πολεμιστή που έχει ή να τον αλλάξει με κάποιον άλλον.

Multiplayer? I’ll pass!
Το online mode του Mortal Kombat: Komplete Edition μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτριο. Αρχικά επιχειρείτε μια αναζήτηση για αγώνα, βρίσκετε έναν αντίπαλο και πολεμάτε μαζί του. Το περισσότερο lag παρατηρείται κατά την διάρκεια του character selection και όχι τόσο μέσα στo match. Παρόλα αυτά, θα δείτε ότι μερικές φορές ενδέχεται να κολλήσετε την ώρα που παλεύετε.


Με την υποστήριξη του Steam, ενδέχεται να θελήσετε να κάνετε invite κάποιο φίλο και να παίξετε μαζί του. Δυστυχώς το σύστημα αυτό πολύ απλά δεν δουλεύει. Το δοκίμασα άπειρες φορές με φίλους και συνέβησαν διάφορα άτυχα περιστατικά όπως το να μην βρίσκουμε ένα κοινό lobby για να παίξουμε, να μην βλέπω εγώ στην λίστα του lobby κανένα όνομα ή να μην δουλεύουν τα invites. Ευελπιστούμε ότι με κάποια μελλοντικά patches το όλο θέμα θα έχει λυθεί.

Feel the fight
Τα γραφικά του Mortal Kombat: Komplete Edition στο PC είναι εντυπωσιακά, είτε το παίζετε σε παλιό PC, είτε το παίζετε σε έναν high end. Το παιχνίδι ανιχνεύει από μόνο του το τι κάρτα γραφικών έχετε, την RAM σας και τον επεξεργαστή και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Επί συνόλου, τα γραφικά είναι σαφώς ανώτερα από την έκδοση των κονσολών, υπό την προϋπόθεση ότι θα παίζετε το παιχνίδι σε max settings. Στην περίπτωση αυτή, τα οπτικά εφέ είναι εκθαμβωτικά, όπως άλλωστε και οι γυναίκες του ρόστερ. Αυτές που ξεχωρίζουν για παράδειγμα είναι οι Jade, Kitana και Skarlet λόγω της γυαλιστερής φορεσιάς, ενώ άλλες όπως π.χ. η Sonya Blade μοιάζουν σαν κακοσχεδιασμένες αντρικές φιγούρες που τους πρόσθεσαν μακρύ μαλλί και κραγιόν.

Το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι τα ηχητικά εφέ του και κατά την άποψή μου, και οι ερμηνείες των ηθοποιών, πάντα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα fighting που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ήχοι που κάνουν τα κόκαλα όταν σπάνε είναι άκρως ρεαλιστικοί αλλά και ανατριχιαστικοί. Μπορεί τα cutscenes να είναι μικρά και το σενάριο όχι κάτι το πρωτότυπο, αλλά οι ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τους ρόλους όσο καλύτερα μπορούσαν, με τις φωνές τους να ταιριάζουν απόλυτα στις περισσότερες περιτπτώσεις και με τον ανάλογο τόνο δραματικότητας που χρειάζεται.

Αξίζει η αγορά;
Όπως αναφέραμε, το Mortal Κombat: Komplete Edition για PC αποτελεί επανακυκλοφορία της έκδοσης των κονσολών του 2011. Ως μεταφορά κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, μιας και δεν υστερεί σε τίποτα απ’ την αντίστοιχη των κονσολών. Είναι ένα αυθεντικό fighting που διατηρεί τις arcade ρίζες του και θα επιχειρήσει να διασκεδάσει για δεκάδες ώρες, χάρις στα άφθονα modes του (τα οποία και έχουμε αναλύσει στο αρχικό review του Mortal Kombat). Με αυτή την έκδοση άλλωστε, παίρνετε δωρεάν και το επιπλέον περιεχόμενο που περιλαμβάνουν τα DLC για PS3 και Xbox 360. Ο χειρισμός, η εμπειρία και τα οπτικά και ηχητικά εφέ διαθέτουν υψηλή ποιότητα και με εξαίρεση κάποια προβλήματα στο online mode και στο A.I των αντιπάλων, μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παίκτη.

Θετικά:
– Βελτιωμένος τεχνικός τομέας
– Το κλασικό cult storyline
– Το κλασικό αγαπητό gameplay
– Ως Komplete Edition διαθέτει όλα τα DLC των εκδόσεων των κονσολών

Αρνητικά:
– Οι αστάθειες στο A.I. δεν βελτιώθηκαν επαρκώς
– Δεν υπάρχει επέκταση διάρκειας στο campaign
– Μικροπροβλήματα στο online mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Το Mortal Kombat: Komplete Edition αποτελεί μια άψογη αγορά για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα αξιόλογο fighting game για PC.

Χριστιάνα Θάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης