Τα γιορτινά τραπέζια δεν αποτελούν μόνο ευκαιρία για να βρεθούν μαζί φίλοι και συγγενείς, αλλά και για να απολαύσουμε απρόσμενα υγιεινά πιάτα.

Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Διατροφής (ΕΙΔ), παρότι μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, ταυτοχρόνως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν επίσης τρόποι για να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία τους.

Να, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και τι μπορούμε να κάνουμε:

Γαλοπούλα: Το κρέας της… πρωταγωνίστριας του εορταστικού τραπεζιού παρέχει λίγες θερμίδες και άφθονες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε κάλιο και σε φωσφόρο. Αν την καταναλώσετε χωρίς την πέτσα, θα μειώσετε σημαντικά τα επιβλαβή λιπαρά οξέα που αυτή περιέχει.

Γέμιση: Φτιάξτε την με καστανό ρύζι, το οποίο σε σύγκριση με το λευκό έχει πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία (είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β3, Β6, Ε και φoλικό οξύ, και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και ο φωσφόρος).

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης