Η φύση, διά μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο θρεπτικά συστατικά, μας δίνει απλόχερα πολύτιμες ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα. Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Επίσης, περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης, η οποία, όταν διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια άλλη ουσία που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή και έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε άλλες ασθένειες.
Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου. Ωστόσο, εκτός από την αντικαρκινική, βρέθηκε ότι έχει συνάμα και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, η Βιταμίνης C και το κάλιο, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από την οστεοπόρωση. Τέλος, το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της χοληστερόλης.
Θερμίδες:
Ωμό μπρόκολο (1 κιλό) – 199 θερμίδες
Βραστό μπρόκολο (μερίδα) – 212 θερμίδες
Βραστό μπρόκολο (μερίδα, χωρίς λάδι) -56 θερμίδες
Ογκρατέν μπρόκολο (μερίδα) – 260 θερμίδες

