Η λέξη ανηδονία αναφέρεται στην αδυναμία να λάβει κάποιος ευχαρίστηση από μια δραστηριότητα που άλλοτε του ήταν ευχάριστη. Τα άτομα που έχουν οργασμική ανηδονία δεν μπορούν να νιώσουν ευχαρίστηση κατά την κορύφωσή τους. Η οργασμική ανηδονία, ωστόσο, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή. Τα άτομα που υποφέρουν από τη σπάνια αυτή διαταραχή διατηρούν τη σεξουαλική τους ορμή, οι άνδρες φθάνουν σε εκσπερμάτιση και οι γυναίκες γνωρίζουν ότι φτάνουν σε οργασμό. Η διαφορά είναι ότι απουσιάζει η ευχαρίστηση.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ματαίωση στα άτομα, τα οποία συχνά νιώθουν ντροπή για αυτό που τους συμβαίνει ή αισθάνονται ότι χάνουν το πιο σημαντικό που έχει να τους προσφέρει η σεξουαλική πράξη. Οι σύντροφοι συχνά νιώθουν ανεπαρκείς και ανησυχούν μήπως κάνουν κάτι λάθος. Υπάρχουν βέβαια και οι σύντροφοι που δεν γνωρίζουν τίποτα για το πρόβλημα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η οργασμική ανηδονία προκαλείται από πρόβλημα στη νευροχημεία του εγκεφάλου που σχετίζεται συγκεκριμένα με την παραγωγή ντοπαμίνης. Οι ασθενείς μπορούν να προσλάβουν τον σεξουαλικό ερεθισμό, αλλά υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ της αίσθησης και του τμήματος του εγκεφάλου που την αναγνωρίζει ως ευχάριστη.
Είναι, επίσης, πιθανό η οργασμική ανηδονία να συνδέεται με ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη ή ο εθισμός. Μπορεί όμως επίσης να συνδέεται με τη λήψη φαρμάκων, με υψηλά επίπεδα προλακτίνης, χαμηλή τεστοστερόνη ή άλλα σωματικά προβλήματα, όπως είναι ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.
Εάν η αιτία της οργασμικής ανηδονίας εντοπιστεί, τότε η αντιμετώπισή της μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός ιατρικής θεραπείας και θεραπείας σεξουαλικών διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που δεν αισθάνονται ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του οργασμού είναι σημαντικό να ζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης