Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου το 2011 δήλωσε ότι είναι ο τέως διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ακόμα και ως αντίπαλος του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

«Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αν μου το ζητήσει ο λαός, και λίγο με ενδιαφέρει ποιος θα είναι αντίπαλός μου» δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Dream TV.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ελ Μπαραντέι εξήγησε ότι ο Μουμπάρακ δεν έχει εξασφαλισμένη τη νίκη, εάν οι εκλογές είναι ελεύθερες, και επανέλαβε την κριτική του κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, τονίζοντας ότι όλοι οι Αιγύπτιοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ποιοτική παιδεία.

Ο Ελ Μπαραντέι, 67 ετών, έχει επανειλημμένως ζητήσει τους τελευταίους μήνες τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία επί 29 χρόνια. Κατά την επιστροφή του στο Κάιρο την προηγούμενη Παρασκευή, ο Ελ Μπαραντέι έλαβε την ενθουσιώδη υποδοχή από εκατοντάδες οπαδούς του.

Ωστόσο, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τέως επικεφαλής της IAEA προσκρούει σε διάταξη του αιγυπτιακού συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στους ανεξάρτητους υποψηφίους να εξασφαλίσουν την υποστήριξη 250 εκλεγμένων αντιπροσώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 65 μελών της Εθνοσυνέλευσης, 25 του Συμβουλευτικού Συμβουλίου και τουλάχιστον 10 δημοτικών αρχόντων, τη στιγμή που τόσο το Κοινοβούλιο όσο και οι δήμοι ελέγχονται από το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (PND).

Ο Χόσνι Μουμπάρακ ολοκληρώνει το 2011 την πέμπτη στη σειρά εξαετή θητεία του στην προεδρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης