Απεργία πραγματοποιούν από νωρίς σήμερα Φιλανδοί λιμενεργάτες, διακόπτοντας τη ροή αγαθών από και προς τη χώρα.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές προχώρησε στις κινητοποιήσεις μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για τη νέα συλλογική σύμβαση και άλλα θέματα.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της διαφωνίας για τις αποζημιώσεις προς τους απολυμένους ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Οι συνδικαλιστές ζητούσαν οι απολυμένοι να λαμβάνουν αποζημιώσεις ίσες με τους μισθούς ενός έτους, κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς το παράλογο.

Την Τετάρτη, το συνδικάτο σύναψε συμφωνία για τα μισθολογικά με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στις οδικές συγκοινωνίες κι έτσι άρχισαν εκ νέου να κυκλοφορούν φορτηγά και λεωφορεία, μετά την απεργιακή κινητοποίηση, η οποία παρέλυσε τις συγκοινωνίες την Τρίτη.

Η κινητοποίηση στα λιμάνια αναμένεται να πλήξει πολλές βιομηχανίες στην εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Φινλανδία, που επιχειρεί να βγει από την ύφεση, ειδικά στους τομείς της ξυλείας, των ηλεκτρονικών και των μετάλλων.

Ο σύνδεσμος των φινλανδικών βιομηχανιών EK, ανέφερε με ανακοίνωσή του ότι η απεργία θα κοστίσει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης