Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έφθασε την Κυριακή στην Κίνα όπου είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν “για διμερή οικονομικά θέματα” και “για πολλά άλλα πράγματα”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανού υπουργού.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές συζήτησαν χωρίς αμφιβολία το θέμα του γιουάν, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί υποτιμημένο για να ευνοούνται οι κινεζικές εξαγωγές.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συμμετάσχει χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 στο Κιεντζού της Νότιας Κορέας.Κατά την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 εργασιών τους οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους , ώστε να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Οι αναδυόμενες οικονομίες οφείλουν να επιτρέψουν τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των νομισμάτων τους και να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση, δήλωσε ο Τίμοθι Γκάιτνερ μετά το τέλος της συνόδου της Ομάδας των 20.
Μια σταδιακή διαμόρφωση των ισοτιμιών των νομισμάτων των κυριότερων χωρών με μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα είναι αναγκαία, είπε. Χωρίς να αναφερθεί ειδικά στην Κίνα, πρόσθεσε ότι οι οικονομίες πρέπει να απομακρυνθούν από “την εξάρτηση από τις εξαγωγές και να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση”.

