Η τελευταία μόδα στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες. Συνεχώς βλέπουμε στις διαφημίσεις ολοένα και περισσότερων τροφών τη φράση «πλούσιο σε φυτικές ίνες». Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγα περισσότερα για τη νέα ανακάλυψη των διατροφολόγων.
Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων και, επειδή δεν μπορούν να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο, περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, σουβερίνη).
Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού), επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο. Αν και δεν ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά, το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που καθίστανται τόσο σημαντικές.
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

Τα πλουσιότερα σε φυτικές ίνες τρόφιμα (περιεκτικότητα ανά 100 γραμ.)
Νιφάδες από σιτάρι 15
Βρόμη 6,6
Δαμάσκηνα αποξηραμένα 6,1
Ψωμί ολικής άλεσης 5,8
Αρακάς 5,6
Φασόλια ξερά 5
Σύκα αποξηραμένα 5
Φράουλες 3,8
Καρότα 3,7
Ακτινίδια 3,4
Λάχανο 3,3
Μακαρόνια ολικής άλεσης 3
Μήλα 2,7
Σύκα φρέσκα 2,5
Αχλάδια 2,4
Πορτοκάλια 2,4
Κρεμμύδια 2,1
Ρύζι μαύρο 1,7
Ψωμί άσπρο 1,6
Μαρούλι 1,53
Δαμάσκηνα φρέσκα 1,5
Ντομάτες 1,1
Πατάτες 1
Ρύζι άσπρο 0,5

