Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αναμένεται σήμερα στη Σαναά για μη προγραμματισμένη επίσκεψη, ώστε να κάνει μια αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση, που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε πηγή του ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μετάσχει σε σύνοδο με τον πρόεδρο Αμπντ Μανσούρ Ράμπο και τα μέλη της κυβέρνησης, παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντέλ Λατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Σαναά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρέσβεις των πέντε χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αραβικών μοναρχιών του Κόλπου αναμένεται επίσης να παρακολουθήσουν τη σύνοδο αυτή για τη συμφωνία που είχε υπογραφεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες βράδυ, ο αλ-Ζαγιάνι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Χάντι «για τις προετοιμασίες που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αρχίσει σύντομα ο εθνικός διάλογος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση, που υπογράφηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011 στο Ριάντ ύστερα από μήνες λαϊκής εξέγερσης κατά του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο πρόεδρος εγκατέλειψε στην εξουσία έπειτα από 33 χρόνια με αντάλλαγμα ασυλία για τον ίδιο και τους οικείους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο, ο Χάντι, μέχρι τότε αντιπρόεδρος, είχε εκλεγεί για μια διετή μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει την έναρξη εθνικού διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές συνιστώσες.

Μετά τον εθνικό διάλογο που δεν έχει αρχίσει ακόμη, θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα και γενικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2014.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Σάλεχ έγινε ο μόνος αρχηγός κράτους που εγκατέλειψε την εξουσία ύστερα από διαπραγμάτευση, ενώ οι εταίροι του στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και τη Λιβύη ανατράπηκαν και μια αιματηρή εξέγερση συνεχίζεται στη Συρία.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης