Κινεζικά κι αφρικανικά σκόρδα βαφτίζονται στην Ισπανία «ισπανικά» όπως κάποια άλλα προϊόντα βαφτίζονται στην Ελλάδα «ελληνικά» με στόχο πάντα, μέσω της εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, το μεγαλύτερο κέρδος.
Αυτό διαπίστωσε κλιμάκιο της ΠΑΣΕΓΕΣ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ισπανία στα πλαίσια ενημερωτικών ανταλλαγών ανάμεσα σε γεωργικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και των αντίστοιχων της Ισπανίας.
Στην επίσκεψη μετείχαν μέλη του Συνεταιρισμού σκορδοπαραγωγών Βύσσας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους Ισπανούς συναδέλφους τους για τις μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας και πώλησης του σκόρδου στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης, έμεινε έκπληκτος με την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται εκτενώς στη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του συγκεκριμένου προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής, συγκριτικά με το αντίστοιχο στη Βύσσα, είναι κατά πολύ μειωμένο, καθώς οι τιμές για άρδευση και γεωργικά φάρμακα είναι πολύ χαμηλές στην Ισπανία.
Το πρόβλημα με το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας είναι γνωστό καθώς είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό κυρίως, χάριν στο κόστος των λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, το κόστος του πετρελαίου και τα υψηλά μεταφορικά.
«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για εμάς. Αυτό που κρατάμε είναι η συμβουλή των Ισπανών για δημιουργία συνεταιρισμών από μικρούς και μεσαίους αγρότες, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την παραγωγή και την πώληση όσων παράγουμε σε ικανοποιητικές τιμές», τόνισε ο κ. Μαργαριτίδης.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βύσσας, τέλος, διαπίστωσε ότι και στην Ισπανία γίνονται οι λεγόμενες εκεί «ισπανοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, δηλαδή τα πασίγνωστα στη χώρα μας «βαφτίσια» των προϊόντων κυρίως, μέσω αθρόων εισαγωγών από την Κίνα και από χώρες της Αφρικής.
Επιμέλεια: Νίκος Τσιαμτσίκας

