Κώστας Μπετινάκης 

Η «Ρωσική Έκθεση» είναι σχέδιο δράσης για τις υπηρεσίες πληροφοριών να παραδώσουν στην MI5 άμεσο έλεγχο στους μηχανισμούς της βρετανικής δημοκρατίας και να δώσουν στην κυβέρνηση νομική εξουσία να ελέγχει τα κοινωνικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφουν ότι είναι «σοκαριστική καταδίκη της ευπάθειας της Βρετανίας σε εχθρικούς κρατικούς παράγοντες» ή κάτι παρόμοιο, οι υπόλοιποι θα πουν ότι είναι απόδειξη ότι η ψήφος για το Brexit ήταν νοθευμένη.

Η αλήθεια είναι ότι είναι το πιο πρόσφατο παιχνίδι του Βαθέος Κράτους για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν μη τι άλλο, είναι ήδη ντεμοντέ, που έχει δημιουργηθεί σε έναν προ-Covid κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του «νέου φυσιολογικού» του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το πραγματικό περιεχόμενο, δεν υπάρχει τίποτα νέο εδώ. Είναι απλώς μια συλλογή από γνωστά αποδεδειγμένα ψέματα και αναπόδεικτες κατηγορίες στην υπηρεσία τεσσάρων πρωταρχικών θεμάτων:

1. Επικύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος  για το Brexit
2. Ενίσχυση χρηματοδότησης πόρων για τις «Επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο» του Ηνωμένου Βασιλείου.
3. Παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην MI5 για επίβλεψη και «προστασία» των δημοκρατικών διαδικασιών
4. Δημιουργία ενός «πρωτοκόλλου» που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών να αναγκάσει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να λογοκρίνουν ή  και να απαγορεύσουν συγκεκριμένο υλικό, απόψεις, ιστότοπους ή χρήστες.

Για εκείνους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, που μπορεί να μη γνωρίζουν αυτή την ιστορία, κάποτε πέρυσι «διέρρευσε» ότι η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προετοιμάσει έκθεση σχετικά με τη «ρωσική παρέμβαση» στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ζητηθεί να δημοσιοποιήσει την έκθεση.

Προχθές η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επιτέλους «υποχώρησε» σε αυτή την πίεση και κυκλοφόρησε «εμπιστευτική έκθεση» που δεν μας λέει κάτι όμως, που δεν μας έχουν πει εκατομμύριο φορές πριν. Αυτή η προφανώς μυστική μαρτυρία έχει διαδοχικά πρωτοσέλιδα σε κάθε ευρύ φύλλο και ταμπλόιντ εδώ και χρόνια.

Με λίγα λόγια, θαμμένα στις 55 σελίδες της βάφλας, της επανάληψης και της γραφειοκρατικής αντίληψης, είναι βασικές να πάρουμε πιο πολεμική στάση εναντίον της Ρωσίας και να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της MI5.

Ιστορικά, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν διστακτικό να αποδώσει κυβερνοεπιθέσεις – αν και από το 2010, ζητήθηκε από αυτήν την επιτροπή να επαναπροσδιορίσει τη Ρωσία ως δράστη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο «για διπλωματικούς λόγους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης