Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η  Δύση-απέτυχαν παταγωδώς στο Αφγανιστάν. Η απόσυρση  από την οροσειρά Hindu Kush και η καταστροφή ,ως  συνέπεια μίας τέτοιας πράξης, μπορούν να συγκριθούν με  την ατιμωτική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο  Βιετνάμ μισό αιώνα πριν. Ενώ η Ευρώπη ακόμη βιώνει τις  άμεσες συνέπειες της θρυμματισμένης στρατιωτικής  επιχείρησης στο Αφγανιστάν για πολύ καιρό ,τώρα πρέπει  να φοβάται όχι μόνο το νέο κύμα προσφύγων, αλλά και μία  εντονότατη τρομοκρατική απειλή ,με την ηγεμονική  δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να έχει  αποσυρθεί πίσω από τη λίμνη (Ατλαντικό ωκεανό). 

Η αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν -για άλλη μία φορά – κάνει ξεκάθαρο ότι η μονοπολική Δυτική τάξη, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης 30 χρόνια 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

πριν ,οδεύει προς το τέλος της .Ο πολυπολικός κόσμος είναι πλέον πραγματικότητα.Το κενό που έμεινε από τη Δύση στη Μέση Ανατολή θα καλυφτεί πολύ σύντομα από την Κίνα και τη Ρωσία. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη στρατιωτική τους επιλογή ,αφήνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους χωρίς καμία επιλογή παρά να ακολουθήσουν την Ουάσινγκτον.Η Αμερική θα επικεντρωθεί στο να περιορίσει την Κίνα και τη Ρωσία-τους δύο κύριους ανταγωνιστές  στη μάχη της διατήρησης της προ Δύσης παγκόσμιας τάξης. Ο  κίνδυνος του Ισλαμισμού ,η δημιουργία ενός νέου «Ισλαμικού  Κράτους» στη Μέση Ανατολή-θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας  από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .Δυστυχώς ,η διεθνής  κοινότητα θα πρέπει να ζήσει με αυτόν τον λάθος υπολογισμό. Το τρομακτικό σενάριο για τη Δύση είναι μία συμμαχία των Κινέζων  με τους Ρώσους με έναν αντι-Δυτικό προσανατολισμό, στην οποία  θα ενταχθεί και η ολοένα και αναπτυσσόμενη τοπική δύναμη του  Ιράν. Το ΝΑΤΟ έχει υποστεί μία από τις χειρότερες ήττες του στην 

ιστορία .Η μελλοντική διαμορφωτική δύναμη στο Αφγανιστάν θα  είναι ο οργανισμός SCO(Shangai Cooperation Organisation),ο οποίος  προωθείται από το Πεκίνο και τη Μόσχα και του οποίου τα μέλη  συμπεριλαμβάνουν τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, την Ινδία, το  Πακιστάν και ,ως παρατηρητές ,το Ιράν και την Τουρκία. Στη θεωρία ,αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν την νέα «Ευρασία» την οποία η  Δύση πάντοτε αγνοούσε. Ο οργανισμός SCO μπορεί να βασιστεί στην  στρατιωτική παράταξη της Ευρωασιατικής Ένωσης-στον οργανισμό  CSTO(Collective Security Treaty Organisation)-ο οποίος σήμερα είναι  η πιο σημαντική ασπίδα για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας έναντι της  Ισλαμικής απειλής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί αν η Δύση ,αφού γλύψει τις πληγές της, επιστρέψει σε ρεαλιστικό τρόπο σκέψης σχετικά με την  γεωπολιτική στρατηγική της .Αυτή τη στιγμή ,η πανωλεθρία του  Αφγανιστάν φαίνεται να επηρεάζει μόνο την εγχώρια Ευρωπαϊκή πολιτική :ο φόβος επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015  είναι εμφανής στα πρόσωπα των πολιτικών, ειδικά των Γερμανών. Θα ήταν περισσότερο λογικό στην εποικοδομητική αποτροπή κρίσης για τη Μέση Ανατολή.Η κατάσταση είναι επισφαλής.Το Αφγανιστάν δεν είναι το μόνο κράτος στην περιοχή το οποίο θα μπορούσε να  καταλήξει σε ένα αποτυχημένο κράτος ή σε ένα καινούργιο  χαλιφάτο. Η Συρία ,η Λιβύη, η Υεμένη και το Ιράκ επίσης κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Η Δύση έχει συνεισφέρει στην αποσταθεροποίηση του Αραβικού κόσμου υποστηρίζοντας τις  Αραβικές επαναστάσεις ,και τώρα πρέπει να δεχτεί ότι η διπλωματία  που βασίζεται αποκλειστικά στις φιλελεύθερες αξίες έχει αποτύχει,  οικτρά .Η Δύση αυταπατάται με το να πιστεύει ότι πάντα μπορεί να  ευχαριστεί τον κόσμο με τα φιλελεύθερα ιδανικά της.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν πλέον να αποφύγουν τη συνεργασία ασφάλειας με τους οργανισμούς SCO και  GSTO.Το να βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ενδυνάμωση της πολιτικής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κεντρικής Ασίας πλέον δε  φέρνει αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ χρειάζονται  μία διαφορετική προσέγγιση στη γεωπολιτική συνεργασία με όλες τις τοπικές δυνάμεις, που διαθέτουν εποικοδομητικό τρόπο σκέψης, γύρω από το κέντρο εξελίξεων του Αφγανιστάν ,πάνω από όλη τη  Ρωσία, φυσικά. Αλλιώς το ρητό του ΝΑΤΟ για εγκεφαλικό θάνατο θα  συνεχίζει να κάνει κύκλους. Πρόκειται για μάχη κατά του κοινού  εχθρού :τον αναστημένο Ισλαμισμό. Για να βασιστούν μόνο στο  Πακιστάν ως την επόμενη δύναμη μετά το Αφγανιστάν, ως απαιτούν  οι Αμερικανοί και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να  μετατρέψουν το δολάριο σε κηπουρό. 

Η Καγκελάριος Μέρκελ ταξίδεψε στη Μόσχα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.Αντί να παραμείνει στην Ουκρανική διαμάχη και έτσι και στην διαμάχη της Μέσης Ανατολής ,στράφηκε  στη νέα σύγκρουση Βορρά και Νότου. Αν αυτό δεν το κατάλαβε, τότε ο διάδοχός της θα πρέπει να αναλογιστεί την κατάσταση πριν  να είναι πολύ αργά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης