Το Χαμένο Χτες, το έκτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέα του Μη Μου Λες Αντίο” Αναστασίας Καλλιοντζή, αποτελεί τη δυναμική επιστροφή στο ερωτικό μυθιστόρημα.

Το Χαμένο Χτες είναι μια πολύ δυνατή ερωτική ιστορία, απ’ αυτές που αποτελούν υλικό ονείρων σε έναν κόσμο που από καιρό δείχνει να έχει πάψει πια να ονειρεύεται. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, άλλωστε όλοι οι μεγάλοι έρωτες που μένουν τελικά στην ιστορία ενέχουν το στοιχείο της διαφορετικότητας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας άντρας στη δύση της ζωής του. Στα εξήντα δύο του χρόνια πια, κι όμως, δεν έχει ζήσει απολύτως τίποτα. Όλος του ο κόσμος περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, μιας απομονωμένης μονοκατοικίας στην Κηφισιά γεμάτης κρυμμένα μυστικά, με μόνη συντροφιά μια υπέργηρη, δεσποτική μητέρα, η καταλυτική παρουσία της οποίας του έχει καθορίσει, κυριολεκτικά, τη ζωή αλλά και την ίδια την ύπαρξη, γεμίζοντάς τον με φόβο και ενοχές. Μόνη του ανακούφιση είναι η Εκκλησία, στο αριστερό αναλόγιο της οποίας υπηρετεί ως ψάλτης.

Η κεντρική ηρωίδα, στον αντίποδα, βρίσκεται στην άνοιξη της νιότης της. Στα είκοσι οχτώ της χρόνια, κόρη ενός πάμπλουτου επιχειρηματία, ετοιμάζεται να παντρευτεί μ’ έναν άντρα με τον οποίο υπήρξε πολύ ερωτευμένη, διάσημο γιατρό και φέρελπι πολιτικό και, γενικώς, ζει μια ζωή που θα μπορούσε να έχει βγει από παραμύθι αν… αν δε συνέτρεχε μια πολύ επιβαρυντική περίσταση: παραμονές του γάμου της, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ευτυχισμένη.

Η ζωή που την περιμένει είναι στην πραγματικότητα μια φενάκη, μια ζωή που άλλοι έχουν αποφασίσει και προετοιμάσει γι’ αυτή χωρίς αυτήν, μ’ ένα γάμο παρωδία, που θα εξυπηρετήσει μόνο οικονομικά συμφέροντα και, σίγουρα, δεν πρόκειται να της χαρίσει την ευτυχία που είχε ονειρευτεί, διότι θα τη βουλιάξει σε ένα τέλμα γεμάτο με κοινωνικές συμβάσεις και πασπαλισμένο με χρυσόσκονη που δεν αρκεί για να καλύψει τη βαθιά δυστυχία και το κενό που συνεπάγεται μια ζωή που επικεντρώνεται μόνο στη δόξα, την εξουσία και το χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια παρόρμηση της στιγμής που, τελικά, αποδείχθηκε μοιραία, οδηγεί τα βήματα της Πασχαλιάς στην εκκλησία όπου υπηρετεί ο Στέφανος μια νύχτα Μεγάλης Εβδομάδας.

Όταν η μοίρα προστάζει, η ζωή εκτελεί.

Μεγάλη Παρασκευή γεννιέται εκείνος ο παράφορος, μοιραίος έρωτας, τόσο ισχυρός, ώστε να βάλει φωτιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έτσι που, στο τέλος, τίποτα πια να μην είναι όπως πριν. Ούτε καν η Ανάσταση.

Με λίγα λόγια το Χαμένο Χτες δεν πραγματεύεται μονάχα ένα μεγάλο έρωτα απ’ αυτούς που χαρακτηρίζονται ως «μοιραίοι», αλλά προχωρά και αγγίζει θέματα όπως η φιλία, η συνείδηση, τα όρια του κάθε ανθρώπου και πολλά, πολλά άλλα.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αναστασία Καλλιοντζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995 και από το 1997 ασκεί τη μαχόμενη δικηγορία. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Μη Μου Λες Αντίο, Όλα Ήταν Τόσο, μα Τόσο Υπέροχα…, Πες πως Ήταν όνειρο, Έσχατοι Καιροί και Θυμάσαι;.

______________________________________________

Αναστασία Καλλιοντζή: “Χαμένο Χτες” 

Αθήνα 2009 – Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – Σελίδες: 628 – Τιμή: € 20,00 (με ΦΠΑ)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης