Το λανσάρισμα των κονσολών όγδοης ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, καθώς μετά το Wii U, την σκυτάλη θα πάρουν το PlayStation 4 και το Xbox One, τα οποία τουλάχιστον στις πρώτες χώρες τους, αναμένονται κατά τον Νοέμβριο (το PS4 έχει “κλειδώσει” την ημερομηνία του σε 32 χώρες στις 29 Νοεμβρίου).
Πως βλέπει λοιπόν η ιαπωνική εταιρεία την όγδοη γενιά που φέρνει PS4 και Xbox One στα τέλη της χρονιάς με σαφώς ανώτερες τεχνικές προδιαγραφές; Ο επικεφαλής του τμήματος Marketing, Scott Moffitt, δηλώνει χαρακτηριστικά: “Εμείς κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Με το gaming σε δεύτερη οθόνη μέσω του GamePad, προσφέρουμε κάτι πρωτοποριακό, μοναδικό και διαφορετικό που δεν υπήρχε σε κονσόλες προηγούμενων γενιών”.
Πρότυπο στα gamepad
Βέβαια, η Microsoft μέσω του SmartGlass στο Xbox One και η Nintendo διαμέσω της φορητής κονσόλας PS Vita, θα πράξουν κάτι ανάλογο στις νέες τους κονσόλες. Αντιγραφή; Πολύ πιθανόν, αν αναλογιστούμε ότι πρώτη η Nintendo με το SNES είχε διαμορφώσει πρώτη τα τέσσερα κουμπιά στα δεξιά του χειριστηρίου, με το Nintendo 64 μας έφερε το analog stick και το d-pad μαζί σε ένα χειριστήριο και με το Wii το motion gaming. Τώρα με το Wii U έχει για τέταρτη φορά νέο πρωτοποριακό προϊόν (παίξιμο πολλών games μόνο στην οθόνη του Wii U GamePad με κλειστή τηλεόραση), το οποίο ωστόσο έχει πολύ χαμηλές πωλήσεις. Συγκεκριμένα μόλις 3,61 έχουν καταγραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου!
Απ’ την άλλη, η προγραφές του Wii U είναι εξαιρετικά χαμηλές έναντι των PS4 και Xbox One. Η κονσόλα διαθέτει 2GB DDR3 RAM και έναν αδύναμο επεξεργαστή Tri-Core IBM PowerPC “Espresso” που είναι ένας από τους λόγους του αργού loading ανάμεσα στα μενού της κονσόλας. Όλα αυτά σε αντίθεση με τις κονσόλες των Sony και Microsoft που διαθέτουν 8GB RAM και οκταπύρηνους επεξεργαστές, συνεπώς είναι φτιαγμένες για να αντέξουν περισσότερα χρόνια.
Το μέλλον
Η Nintendo είναι η μακροβιότερη κατασκευάστρια εταιρεία στον χώρο, αφού έχει καταφέρει να επιβιώσει για οκτώ ολόκληρες γενιές κονσολών, καθώς ξεκίνησε το 1977 με το Color TV Game ενώ προϋπήρχε για σχεδόν έναν αιώνα βγάζοντας παιχνίδια με κάρτες. Από το ξεκίνημα της ιστορίας της μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι απευθύνεται κυρίως στους gamers που αποζητούν μια πιο “αγνή διασκέδαση”, που ξεφεύγει από τα hardcore MMORPG, Strategy ή FPS (με ελάχιστες εξαιρέσεις, βλέπε Metroid) που περιέχουν μπόλικες δόσεις βίας. Απευθυνόταν ανέκαθεν στην παρέα που θέλει να περάσει ευχάριστα τον χρόνο της με τα video games.
Η τακτική αυτή της Nintendo απέδωσε άριστα με το Wii που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια πωλήσεων, καθώς επίσης και με τα DS και 3DS. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3DS άρχισε να πουλάει μετά την πτώση τιμής. Για το Wii U η Nintendo ανακοίνωσε και εκεί μια πτώση τιμής καθώς κι ένα The Legend of Zelda bundle. Μένει να δούμε αν θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις τιμών, exclusive games ή κάτι άλλο από πλευράς ιαπωνικής εταιρείας για να καταφέρει να σώσει την παρτίδα. Τουλάχιστον, οι φορητές της κονσόλες είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Προχθές θυμίζουμε επίσης ότι λανσαρίστηκε το 2DS.

