Μία συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν οι ειδικοί για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε διότι τότε ο ιός θα μας διαλύσει». Και αυτό γιατί η μετάδοσή του είναι τέτοια που το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.

Ήδη, στην Ελλάδα οι νεκροί έφτασαν τους 63, μόνο οι τέσσερις από αυτούς έπεσαν θύματα του κορωνοϊού μέσα σε λίγες ώρες.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, από τις 12 Μαρτίου που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην χώρα μας και έκτοτε μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, δηλαδή  μέσα σε 23 ημέρες οι νεκροί έχουν φτάσει τους 63. Με μέσο όρο περισσότερο από 2,7 ανθρώπινες απώλειες ανά ημέρα. Και μάλιστα με την συχνότητα των θανάτων να ανεβαίνει ανά ημέρα, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο χάθηκαν 10 άνθρωποι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.613 (ημερήσια μεταβολή +6,5%), εκ των οποίων 54,4% είναι άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 92 (76,9% άνδρες).

Κι ενώ διανύουμε μία περίοδο έξαρσης του ιού με τους ειδικούς να επισημαίνουν διαρκώς ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική πολιτεία για να είμαστε ασφαλείς, μόνο χθες Παρασκευή, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των παραβάσεων για άσκοπη μετακίνηση που πραγματοποίησαν συμπολίτες μας. Πρόκειται για 2.247 παραβάσεις το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 17.358 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα. Ενώ, οι καταστηματάρχες που πήγαν κόντρα στον νόμο και λειτούργησαν τα μαγαζιά τους από την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ανέρχονται σε 330 ανά την Ελλάδα και συνελήφθησαν 337 άτομα.

Ποιοι νομοί δεν έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως και το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Απριλίου, είναι 5 σε αριθμό.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί στον ΕΟΔΥ.

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα (όπως εξάγεται από τον χάρτη που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ) είναι οι εξής:

    Γρεβενών

    Καρδίτσας

    Ευρυτανίας

    Αιτωλοακαρνανίας

    Φωκίδας

Από το σύνολο των 1.613 κρουσμάτων, 335 (20,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 563 (34,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 95 ετών).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 3 Απριλίου, ώρα 15:00, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 22.437 κλινικά δείγματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης