Επιστολή δικηγόρων στον πρόεδρο του ΔΣΑ για τις αναβολές στην Ποινική Δικαιοσύνη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, 16:13
Επιστολή δικηγόρων στον πρόεδρο του ΔΣΑ για τις αναβολές στην Ποινική Δικαιοσύνη

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, 15 δικηγόροι που ασχολούνται με το Ποινικό Δίκαιο ζητούν την πραγματοποίηση ημερίδας για το ζήτημα των αναβολών στην Ποινική Δικαιοσύνη, ενόψει μάλιστα και της νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η επιστολή των δικηγόρων έχει ως εξής:

«Εδώ και λίγο καιρό ετέθη, στη δημόσια σφαίρα, ζήτημα περιστολής ή και κατάργησης των αναβολών στα ποινικά δικαστήρια. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το θέμα στην κοινή γνώμη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, με δημοσιεύματα που φτάνουν μέχρι το σημείο της ευθείας επιθέσεις κατά των δικηγόρων και, εσχάτως, κατά των δικαστικών λειτουργών.

Ο σκοπός φαίνεται να είναι η επιτάχυνση της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά την καθυστέρηση της απονομής της επιχειρείται να την χρεωθούμε οι λάθος παράγοντες και για τους λάθος λόγους.

Επειδή σχεδιάζεται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αν δε λάβει υπόψη τα δικαιώματα των πολιτών, την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την δικαστηριακή πρακτική, θα υπονομεύει το κράτος δικαίου και δεν θα το ενισχύει, ζητούμε, ως μαχόμενοι δικηγόροι, την άμεση διοργάνωση ημερίδας, υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, για το ζήτημα των αναβολών στην Ποινική Δίκη και την στενή σχέση του με την δίκαιη δίκη.

Επίσης, ζητούμε να αποσταλούν τα συμπεράσματα της ημερίδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να συμβάλουμε κατά το μετρό που μας αναλογεί στην διευθέτηση ενός σοβαρού θέματος, αποτρέποντας συγχρόνως ακατάλληλες και επιζήμιες για τους πολίτες λύσεις».

Την επιστολή υπογράφουν οι δικηγόροι: Ιωάννης Βέρρας, Δημήτρης Γκαβέλας, Βαϊα Γκίκα, Μαρία Καραούλη, Αντώνης Μαμμής, Χρήστος Μαυρομάτης, Αντωνία Μουτσινά, Παναγιώτης Μπαλακτάρης, Κωνσταντίνος Νίκαινας, Βασιλική Πανταζή, Ιωάννης Σαμέλης, Θεμιστοκλής Σοφός, Λουκάς Σπαρτιώτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, 16:13