Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κρήτη οι δολοφονίες για κτηματικές διαφορές ανάμεσα σε γείτονες ή ακόμη και αδέρφια, απασχολούν όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά ολόκληρο το πανελλήνιο. Κατά το παρελθόν, πολλές οικογένειες ξεκληρίστηκαν ενώ ερήμωσαν ακόμη και χωριά υπό το φόβο της βεντέτας.

Το βράδυ του Σαββάτου, 2 Μαΐου η Κρήτη προσθέτει άλλο ένα διπλό φονικό στις …μαύρες σελίδες της ιστορίας της, εκείνο στο Περαχώρι Ανωγείων της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους εξαιτίας μιας διαφωνίας που οδήγησε σε διπλό φονικό λόγω της εκδίκησης. Η τιμωρία ήταν άμεση για τον 30χρονο δράστη, Γιώργο Ξυλούρη, που όπλισε το χέρι του και μέσα σε δευτερόλεπτα αφαίρεσε τη ζωή του 63χρονου, γνωστού για τις μαντινάδες του, Λευτέρη Καλομοίρη. Ο γιος του θύματος, εκδικήθηκε για το θάνατο του πατέρα του και σκότωσε τον 30χρονο, πριν ακόμη εκείνος προλάβει να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος. Στη συνέχεια ο Μανώλης Καλομοίρης τράπηκε σε φυγή και έκτοτε αναζητείται από την αστυνομία.

Λευτέρης Καλομοίρης

Οι αρχές ερευνούν ακόμη τα αίτια της δολοφονίας, καθώς όπως λέγεται ένας έντονος διάλογος, στη γειτονιά όπου διέμεναν οι δύο άνδρες οδήγησε σε παρεξήγηση. Η έντονη λογομαχία κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο ανθρώπων ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ένας 30χρονος που προσπάθησε να τους χωρίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιώργος Ξυλούρης

Ο γιος του 63χρονου που αναζητεί η αστυνομία

Πως έγινε το φονικό

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Ανωγείων, όπου άμεσα έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μεταξύ των δύο οικογενειών. «Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα γιατί. Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιερέας των Ανωγείων, Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

Ο 30χρονος, Γιώργος Ξυλούρης ήταν πατέρας δύο παιδιών και γόνος της οικογένειας του γνωστού λυράρη, Νίκου Ξυλούρη, ενώ ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης, πατέρας 5 παιδιών. Ο ίδιος ασχολείτο με την παράδοση, τη χοροδιδασκαλία και τη συγγραφή βιβλίων με μαντινάδες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο 63χρονος – ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων – δέχτηκε μία σφαίρα στο σώμα του από το όπλο του 30χρονου. Από το όπλο του γιου τού θύματος, ο 30χρονος δέχτηκε έξι σφαίρες. Αυτή την ώρα στο χωριό επικρατεί απόλυτη σιωπή, ενώ αναμένεται το απόγευμα να γίνει η κηδεία του 30χρονου στα Ανώγεια και αύριο (Δευτέρα) η κηδεία του 63χρονου.

Εν τω μεταξύ, στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, η σορός του 30χρονου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, ενώ του 63χρονου στο νοσοκομείου του Ρεθύμνου έτσι ώστε να μην συναντηθούν οι δύο οικογένειες και σημειωθούν επεισόδια μεταξύ των συγγενών.

Παρά το γεγονός ότι ο εκδικητικός φόνος, ή αλλιώς ο νόμος της ανταπόδοσης, είναι γνωστός στην Κρήτη, η τοπική αστυνομία δεν πρόλαβε να σταματήσει το διπλό φονικό που σημειώθηκε στο περίφημο χωριό Περαχώρι, γνωστό για την προσφορά του στην κρητική μουσική και τόπο καταγωγής του σπουδαίου Έλληνα μουσικού, Νίκου Ξυλούρη.

Ήδη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκιο της Σήμανσης και της Ασφάλειας βρίσκονται στα Ανώγεια, όπου ερευνούν τα στοιχεία και τα ευρήματα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στην περιοχή βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι Αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Φωτογραφίες: cretapost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης