Μόλις τρία 24ωρα έμειναν πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν οι Ταλιμπάν στους αμερικανούς στρατιώτες προκειμένου να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εκκένωσης και η Καμπούλ μοιάζει με πεδίο μάχης. Οι φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα αυξάνονται κυρίως έπειτα από τις επιθέσεις Αμερικανών, με drone, προς τους τζιχαντιστές και το θάνατο μεταξύ άλλων, ενός σχεδιαστή επιθέσεων του ISIS-K, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και το θάνατο 170 ατόμων.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ., έδωσε εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος που βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 25 Αυγούστου, να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το OPEN, το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ μαζί διπλωμάτες καθώς επίσης με άνδρες των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να συνδράμει στον απεγκλωβισμό αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους από την Καμπούλ. Το υπουργείο Εξωτερικών που είχε το συντονισμό της επιχείρησης, έδωσε εντολή να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα χωρίς να καταφέρει να εντοπίσει τους διερμηνείς, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν εντολή να φύγουν όλοι από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υπό το φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων. Από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας αποχώρησαν οι αποστολές και άλλων χωρών.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε χθες Παρασκευή, από τους Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί» ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

«Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου» τόνισε η πρεσβεία. Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».

Οι Ευρωπαίοι που ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εκκένωσης

Μόλις σήμερα η Βρετανία τερματίζει την αποστολή απομάκρυνσης αμάχων από την Καμπούλ, σύμφωνα με τον αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Νικ Κάρτερ.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της επιχείρησης απομάκρυνσης, η οποία θα τερματιστεί στη διάρκεια της ημέρας. Τότε, θα είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε και τους στρατιώτες μας με τον αριθμό των αεροσκαφών που παραμένουν», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

«Δεν έχουμε καταφέρει να τους απομακρύνουμε όλους τους αμάχους και αυτό μας ραγίζει την καρδιά. Υπάρχουν μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να γίνουν στο έδαφος», πρόσθεσε ο στρατηγός Κάρτερ.

Η Γαλλία, μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Παρασκευή 27 Αυγούστου, ολοκλήρωσε τις αεροπορικές επιχειρήσεις περί απεγκλωβισμού ανθρώπων, που απειλούνταν από τους Ταλιμπάν. «Η επιχείρηση Apagan, που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ», ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 3.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.600 Αφγανών» μεταφέρθηκαν στη Γαλλία.

Συμπλήρωσε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Η Ιταλία σταμάτησε τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 27 Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, «το τελευταίο (αεροσκάφος) C-130 αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με επιβαίνοντες τον πρεσβευτή (του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο) και τον (Ιταλό) πρόξενο (Τομάσο Κλαούντι) καθώς και όλους τους στρατιωτικούς και καραμπινιέρους που συνέβαλαν στη διασφάλιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης τις τελευταίες ημέρες».

«Είμαστε στις τελευταίες ώρες του απεγκλωβισμού. Πάνω στο αεροσκάφος θα βρίσκονται επίσης εκείνοι που κατέστησαν δυνατό να απομακρυνθούν μέσα σε μερικές ημέρες περίπου 4.900 Αφγανοί καθώς και όλοι οι Ιταλοί που το ζήτησαν», υπογράμμισε ο ντι Μάιο λίγο πριν ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης.

Την ίδια ημέρα, σταμάτησε την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν και η Ισπανία. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «El Pais» έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, πως η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν χθες Παρασκευή, στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Επίσης, στις 26 Αυγούστου, Ουγγαρία και Πολωνία τερμάτισαν τις πτήσεις με τις οποίες απομάκρυναν πολίτες από το Αφγανιστάν.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης