Zougla newsroom

Σε επικοινωνία με τις ιταλικές και ισπανικές αρχές είναι η Ελληνική Αστυνομία ώστε να διαπιστώσει, επισήμως, την δράση, και εκτός συνόρων, της σπείρας διαρρηκτών που εξάρθρωσε το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμορία των Γεωργιανών, όπως έλεγαν στο zougla.gr έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, είχε τη συνήθεια όταν έμπαινε στα σπίτια να κοιτάζει τις φωτογραφίες των ενοίκων ώστε να ενημερώνει τους τσιλιαδόρους σε περίπτωση που εκείνοι πλησίαζαν στο διαμέρισμα. «Είναι μια τακτική που την έχουμε συναντήσει τώρα τελευταία σε σπείρες Γεωργιανών διαρρηκτών. Προσπαθούν να προστατευτούν με αυτόν τον τρόπο» λέει αστυνομικός της Ασφάλειας. Ο κορωνοϊός όμως φαίνεται ότι ωφέλησε και κάποια από τα μέλη της σπείρας. Ο φερόμενος «αρχηγός» είχε συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες για συμμετοχή σε άλλη σπείρα κακοποιών. Έμεινε στη φυλακή, αλλά το δικαστήριό του δεν έγινε στους δώδεκα μήνες και λόγω της πανδημίας αποφυλακίστηκε. «Μόλις βγήκε από τη φυλακή, δημιούργησε τη δική του ομάδα και ξανοίχτηκε… στην αγορά» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.    

Η δράση της σπείρας ξεκινά τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οι στόχοι της ήταν διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με δεκαπέντε συνολικά εξιχνιασμένες διαρρήξεις. Αδιαμφισβήτητος «αρχηγός» ήταν ένας 42χρονος, ο οποίος ήταν πάντα παρών στα χτυπήματα, καθώς διατηρούσε ηγετικό και συντονιστικό ρόλο στην οργάνωση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεξί» του χέρι, ένας 35χρονος συμπατριώτης του, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, «κατείχε κυρίως τον ρόλο του τσιλιαδόρου, ενημερώνοντας τα μέλη που δρούσαν εντός των οικιών για την κίνηση έξω από αυτές, αλλά και τους ενοίκους που εισέρχονταν στην πολυκατοικία». Από τη συμμορία όμως δεν θα μπορούσε να λείπει και μια γυναικεία παρουσία. Πρόκειται για μια 30χρονη, η οποία στο σπίτι της έκρυβε μέρος των κλοπιμαίων και τα παρέδιδε στον αρχηγό κατόπιν εντολής του. Στη συνέχεια αυτά κατέληγαν σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους, ενώ η ίδια φρόντιζε να στέλνει και χρήματα στο εξωτερικό, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα εμβασμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή της. Μέρος των χρημάτων τα κρατούσαν για τον… βιοπορισμό τους στη χώρα μας, αλλά και για το «ταμείο» της οργάνωσης και των διάφορων αναγκών που προέκυπταν.  

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν νοικιασμένα και ποτέ δεν επέλεγαν κάποιο ακριβό μοντέλο με φανταχτερό χρώμα. «Ήθελαν να είναι ουσιαστικά “αόρατοι” μέσα στον κόσμο και στα στενά που γυρνούσαν καθώς προσπαθούσαν να εντοπίσουν το σπίτι-στόχο» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την εξάρθρωση της σπείρας.  

Όταν έμπαιναν στα σπίτια, ήθελαν να είναι σίγουροι ότι οι ένοικοι έλειπαν και γι΄ αυτόν τον λόγο ήταν πολύ προσεκτικοί. Με το πρόσχημα ότι μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια έλεγχαν ακόμα και αν λειτουργεί ένα air condition που θα έκανε έστω και λίγο θόρυβο. Την ίδια στιγμή, οι «τσιλιαδόροι» ήταν έτοιμοι να ειδοποιήσουν αν έβλεπαν κάποια ύποπτη κίνηση ή κάποια περιπολία αστυνομικών. Είχαν αναπτύξει τεχνογνωσία στην παραβίαση των πορτών και χρησιμοποιούσαν αλουμινόχαρτο για να αντιγράφουν τις κλειδαριές, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων «πασπαρτού κλειδιών και μηχανήματα κατασκευής πασπαρτού κλειδιών». Από τις έρευνες κατασχέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, δερμάτινα είδη, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων. 

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής ταυτοποίησαν και αναζητούν δύο επιπλέον μέλη της οργάνωσης, από τα οποία ένας θεωρούν ότι πρόλαβε και διέφυγε στο εξωτερικό. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης