Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Τι φταίει τελικά για την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας; Εάν δεν λύσουμε κάποια βασικά, δομικά -και αυτονόητα- ζητήματα, όπως το να εντοπίζουμε τα κρούσματα σε όσους υποβάλλονται σε τεστ και… τουλάχιστον να τους ειδοποιούμε για να προστατέψουμε τους ίδιους και τον περίγυρό τους, τότε δεν καταφέρνουμε τίποτα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία που καταθέτει ο φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό του γαλλικού πρακτορείου, Άρης Μεσσήνης, είναι χαρακτηριστική.

Ο Άρης Μεσσήνης επέστρεψε στην Αθήνα την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε πτήση από το Ερεβάν της Αρμενίας, μέσω Βιέννης. Στην εμπόλεμη ζώνη έμεινε και εργάστηκε για περίπου έναν μήνα, αποτυπώνοντας και μεταδίδοντας στον κόσμο τη φρίκη του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φωτορεπόρτερ αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε όλους τους επιβάτες της πτήσης πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορωνοϊό. Όπως τους είπαν οι υπεύθυνοι, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στο τεστ, «θα ειδοποιηθούν μέσα στο επόμενο 24ωρο για τα περαιτέρω».

Ο Άρης Μεσσήνης δεν δέχτηκε τηλεφώνημα, όμως έχοντας την αίσθηση ότι μπορεί να έχει κολλήσει βρισκόμενος σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην πρώτη γραμμή του μετώπου έλαβε τη σωστή απόφαση να υποβληθεί αυτοβούλως σε τεστ, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εντός 6 ωρών έμαθε αυτό που υποψιαζόταν και φοβόταν: το τεστ βγήκε θετικό, άρα ο ίδιος νοσεί.

Και εδώ ακριβώς προκύπτουν τα εξής πολύ κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Αφού ο πολεμικός ανταποκριτής δεν ειδοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ έπειτα από το τεστ του αεροδρομίου, ενώ τελικά αποδείχτηκε θετικός, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο δύο πράγματα: πρώτον, το τεστ του ΕΟΔΥ «απέτυχε» να διαγνώσει ένα κρούσμα κορωνοϊού, γεγονός πολύ επικίνδυνο. Δεύτερον, το συγκεκριμένο τεστ βγήκε κι αυτό θετικό, αλλά και πάλι ο ασθενής δεν ειδοποιήθηκε, γεγονός ακόμα πιο επικίνδυνο!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έπειτα από τη θετική διάγνωση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, ο φωτογράφος ενημερώθηκε ότι θα τον καλέσει πολύ σύντομα ο ΕΟΔΥ προκειμένου να του δώσει οδηγίες αλλά και να μπει φυσικά σε καθεστώς καραντίνας. Ούτε αυτό συνέβη! Διανύουμε την τρίτη μέρα από τη διάγνωση και ο ΕΟΔΥ δεν τον έχει πάρει καν τηλέφωνο!

Τι θα συνέβαινε εάν ο Άρης Μεσσήνης επαναπαυόταν από το πρώτο τεστ, αφού δεν ειδοποιήθηκε ότι ασθενεί; Πόσους ακόμα θα κολλούσε κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα; Και γιατί δεν έγιναν τα δέοντα όταν διαγνώστηκε και επίσημα θετικός;

Αγωνιώδη ερωτήματα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και προ των πυλών του lockdown, τα οποία αναζητούν επιτακτικά απαντήσεις…

Δείτε το βίντεο με την καταγγελία του Άρη Μεσσήνη στο zougla.gr:

 

Ο Άρης Μεσσήνης βρίσκεται… αυτοβούλως σε καραντίνα δύο εβδομάδων στο σπίτι του. 

Δείτε τη συνέντευξη του Άρη Μεσσήνη στο zougla.gr για τα δραματικά γεγονότα που κάλυψε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης