Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης 

Τα ατομικά «οικιακά» τεστ για Covid-19 έφτασαν, είναι αξιόπιστα και παράγουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε «κατεπειγόντως» το πρώτο τεστ αυτού του τύπου, από την εταιρεία Lucira Health, το οποίο πλέον διατίθεται για οικιακή χρήση για πολίτες άνω των 14 ετών που μπορεί να έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Αυτή δεν είναι όμως η μόνη πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι τα πολλά τεστ στον πληθυσμό θεωρούνται από τους ειδικούς απαραίτητα για την ορθή διαχείριση της αποφυγής διασποράς του ιού, ενώ τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο δεν μπορούν πλέον να «σηκώσουν» πιο πολλές επισκέψεις και προληπτικά τεστ.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αντίστοιχες προσπάθειες για την παρασκευή κατ’ οίκον τεστ γίνονται και στη χώρα μας, και μάλιστα βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τις δηλώσεις του στο zougla.gr:

 

Γρήγορο τεστ αντιγόνου για υγειονομικούς από ελληνική εταιρεία

Σήμερα 23 Νοεμβρίου μάλιστα η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ProGnosis Biotech ανακοίνωσε τη δημιουργία γρήγορου τεστ αντιγόνου για την ανίχνευση του COVID-19, το οποίο μάλιστα έχει ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Προς το παρόν θα διατεθεί για χρήση μόνο από υγειονομικούς.

«Το Rapid Test Ag 2019-nCoV είναι μια μέθοδος υψηλής ευαισθησίας για την ανίχνευση της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου (NP) (Αντιγόνο) του SARS-CoV-2 σε ρινοφαρυγγικά δείγματα. Το rapid test της ProGnosis Biotech αποτελεί μία αξιόπιστη μέθοδο ταχείας αναγνώρισης ατόμων θετικών στον ιό, βοηθώντας άμεσα την ιατρική κοινότητα και τις υγειονομικές αρχές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την κλινική τους κατάσταση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση μαζικών τεστ σε εκτεταμένες πληθυσμιακές ομάδες και με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να απαιτείται εργαστηριακός εξοπλισμός.Τα αποτελέσματα, δε, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία παρασκευής του, παράγονται μέσα σε 15 λεπτά.

«Το Rapid Test Ag 2019-nCoV έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΦ, καθώς και την πιστοποίηση “CE IVD” για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, και διατίθεται σε συσκευασίες των 10 και 30 τεστ» διευκρινίζει η εταιρεία.

Δείτε στο βίντεο την επίδειξη χρήσης του τεστ ProGnosis Biotech:

 

Η εταιρεία ProGnosis Biotech είναι αυτή που δημιούργησε τον Απρίλιο του 2020 τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, ενώ πρόσφατα ανέπτυξε και γρήγορο τεστ ανίχνευσης του ιού σε επιφάνειες και αντικείμενα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης