Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Χαρδαλιάς: Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ του δεύτερου κύματος

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για τα δημοτικά σχολεία

Στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας επρόκειτο να συμμετέχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να αναφερθεί στις εξελίξεις σχετικά με τα δημοτικά σχολεία της χώρας, ωστόσο οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο, καθώς η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν είχε ολοκληρωθεί κατά την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ δεν θα δώσει το παρών ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση έλαβε μέρος επίσης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης