Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας έφτασαν αργά το βράδυ οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει τη βόρεια Αττική. Οι πυροσβέστες αναμένεται να δώσουν ολονύχτια τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν τη φωτιά να περάσει απέναντι και να απειλήσει όχι μόνο τη Μαλακάσα αλλά και περιοχές όπως τον Ωρωπό και το Μαρκόπουλο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ωρωπού ανέφερε ότι υπάρχει εισήγηση για να εκκενωθούν πέντε περιοχές, και συγκεκριμένα το Μαρκόπουλο, το Μιλέσι, το Μπάφι, η Μαυροτσουβάλα και το Νέο Λεβίσι. 

Νωρίτερα, οι φλόγες έκαψαν σπίτια στο Πευκόφυτο, από όπου λίγο μετά τις 5.15 η φωτιά ξέφυγε εκ νέου από τον έλεγχο και πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και απειλεί τον Άγιο Στέφανο από νέο μέτωπο.

Εδώ και ώρες οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου, καθώς λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το πύρινο μέτωπο πέρασε από την Εθνική οδό και σε αυτό το ύψος της, δημιουργώντας ακόμα ένα μέτωπο μάχης. Μέχρι αργά το απόγευμα η μάχη δινόταν ακόμα κοντά στην εθνική οδό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Άγιος Στέφανος είναι αυτή τη στιγμή περικυκλωμένος. Η πυρκαγιά πήρε πορεία προς τη Σταμάτα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, όπου ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Πάντως οι φλόγες δεν μπήκαν στην περιοχή. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς. Νωρίς το βράδυ έφτασε στον Άγιο Στέφανο ερπυστριοφόρο όχημα για να συμβάλλει στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα το 112 έστειλε μήνυμα με το οποίο καλεί τους κατοίκους Σταμάτας και Ροδόπολης να εκκενώσουν προς την Αθήνα μέσω Θησέως και Λεωφόρου Κηφισίας. 

Δεν είναι μόνο τα μέτωπα των τελευταίων ωρών που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες αλλά και τα ανεξέλεγκτα χθεσινά τα οποία οδήγησαν στην απόφαση για εκκένωση του οικισμού των Ποντίων στην πλευρά προς το Καπανδρίτι.

 Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί για την επέκταση της πυρκαγιάς σε ακόμα περισσότερες περιοχές. Η εκκένωση της Μαλακάσας προκαλεί ανησυχία για πιθανή εξάπλωση της φωτιάς μέχρι τα όρια του Ωρωπού, ενώ ανησυχία επικρατεί και σε περιοχές όπως ο Βαρνάβας και το Γραμματικό παρά το γεγονός ότι οι φλόγες δεν έχουν φτάσει στο Καπανδρίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν σε κατασκήνωση στο Γραμματικό κλήθηκαν εσπευσμένα να πάρουν τα παιδιά τους από το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Δείτε βίντεο του zougla.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης