Για δεύτερη ημέρα η Νάξος καίγεται λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Κεραμωτής. 

Η φωτιά κατευθύνεται προς τον οικισμό του Κινίδαρου και δεν έγινε κατορθωτό να ελεγχθεί κατά τη χθεσινή ημέρα, ενώ η νύχτα της Παρασκευής ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά που περιορίστηκε μέχρι ένα σημείο χθες, αυτή την ώρα έχει επεκταθεί από νότια της Κεραμωτής προς το χωριό Κινίδαρος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά στην Κινίδαρο καίει χαμηλή βλάστηση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αναφορά για απειλή του οικισμού.

Σύμφωνα με το naxostimes στα ορεινά χωριά η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη και οι κάτοικοι μετά από ενημέρωση από την πυροσβεστική, βρίσκονται επί ποδός και σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, ακόμα και να εγκαταλείψουν τα χωριά τους αφού κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναφορές υπάρχουν και για διακοπή ηλεκτροδότησης σε ορεινά χωριά. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επιχείρηση κατάσβεσης, ενισχύσεις έχουν καταφθάσει στο νησί από την Αθήνα, τη Σύρο και την Πάρο, και επιχειρούν 76 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, και θα μεταβούν από Πειραιά 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα καθώς και από Σύρο μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με πέντε πυροσβέστες. Επίσης, κινητοποιήθηκαν και συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 13:00 από την Κεραμωτή και κατευθύνθηκε προς την Κόρωνο. Πέρασε από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο και επεκτάθηκε στο όρος Φανάρια φτάνοντας μέχρι τους Σίφωνες, Μονή και Απείρανθο.

Όσοι πολίτες θέλουν να μεταβούν στα ορεινά χωριά της Νάξου καλό είναι να ενημερωθούν πρώτα από τις αρμόδιες αρχές γιατί αρκετοί δρόμοι είναι κλειστοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο δρόμος από την Μονή και από την Απείρανθο προς τον Σταυρό Κεραμωτής παραμένει κλειστός.

Η σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει:

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην ορεινή Νάξο. Στο σημείο επιχειρούν από νωρίς το πρωί 4 αεροπλάνα και χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Το οδικό δίκτυο προς την ορεινή Νάξο είναι ανοικτό, ωστόσο παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Ο Δημήτρης Λιανός δήμαρχος Νάξου μίλησε για τη δύσκολη νύχτα στο νησί μετά την φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή (14/07).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, και ειδικότερα για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

Πηγή: naxostimes.gr, cyclades24.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης