Ο «κορωνοϊός» μαστίζει τις φυλακές χωρίς ωστόσο να διενεργούνται ούτε καν τεστ στους κρατουμένους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 100 κρατούμενοι  στις φυλακές της Λάρισας έχουν ήδη παρουσιάσει σχετικά συμπτώματα και ζητούν να υποβληθούν σε τεστ. Μάταια όμως γιατί η διοίκηση αποφάσισε τη μεταφορά τους  στην πτέρυγα των εργαζομένων και να παραμείνουν στα κελιά τους, για 14 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί επιπλέον συνωστισμός μεταξύ τους.

Το πρώτο θετικό κρούσμα, όπως αναφέρουν σε κείμενό τους οι ίδιοι οι κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας, βρέθηκε στις 30 Νοεμβρίου, στην Α’ πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος. Οι κρατούμενοι απομονώθηκαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε θαλάμους 8 και 10 ατόμων. Αντί για υγειονομικά μέτρα προστασίας, η διοίκηση προτίμησε να κόψει τις άδειες και τα επισκεπτήρια στους κρατουμένους, κλείνοντας τ’ αυτιά της στο αίτημά τους να μεταβεί επί τόπου εισαγγελέας και να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κρατούμενες γυναίκες στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών κρούουν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου και, με κείμενό τους, τονίζουν: « Οι φυλακές αποδείχθηκε πως δεν είναι ‘‘απόρθητα’’ φρούρια, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση και εκατοντάδες κρατούμενοι προσβάλλονται από την θανατηφόρα αρρώστια. Χωρίς δυνατότητα αποστασιοποίησης, χωρίς τη δυνατότητα προφύλαξης και με το φόβο να βρεθούμε σε απαράδεκτες συνθήκες από τη στιγμή που νοσήσουμε, ζούμε χιλιάδες άνθρωποι κλεισμένοι στις φυλακές. Όπως διαβεβαίωναν πολλοί ειδικοί, οι κρατούμενοι/ες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω των συνθηκών ζωής τους: χώροι που συνωστίζονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι, χώροι-ψυγεία χωρίς ή με ελάχιστη θέρμανση, χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθούν οι άνθρωποι στην αρρώστια με την κατάλληλη διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-αγωγή. Γνωρίζαμε και το είχαμε κοινοποιήσει με το λόγο και τις κινητοποιήσεις μας ότι αν μπει έστω και ένα κρούσμα σε φυλακή, είναι αδύνατο να μην μεταδοθεί αστραπιαία μολύνοντας το σύνολο του πληθυσμού… Αυτό έγινε τελικά στις φυλακές Διαβατών όπου 108 άνθρωποι προσβλήθηκαν και μέχρι τώρα 2 άνθρωποι πέθαναν. Όλοι καταλαβαίνουν τώρα πόσο δίκιο είχαμε οι κρατούμενες/οι που ζητούσαμε αποσυμφόρηση των φυλακών. Λέγαμε τότε πως το να μολυνθούν οι φυλακές είναι θέμα χρόνου, πως είναι αδύνατο να μείνουν στο απυρόβλητο όσα μέτρα και αν ληφθούν, πως ο μόνος τρόπος για να ελεγχτεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλικτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη. Δηλώναμε πως οι φυλακές είναι υπερπλήρεις αφού είναι πάνω από 12.000 οι κρατούμενες/οι σε φυλακές χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Ενημερώναμε για τις/τους άρρωστες/ αρρώστους που κρατούνται, για τις/τους υπερήλικες, για τις μητέρες με τα μωρά τους, για τις έγκυες… Ζητούσαμε το αυτονόητο, αποσυμφόρηση, αυτό που, όπως λέγαμε, έπρεπε να είχε γίνει ως μέτρο πρόληψης πριν εισβάλλει ο κορωνοϊός στις φυλακές. Αργότερα, λέγαμε, μπορεί να είναι αργά. Όσον αφορά τα δικαιώματά μας έχουν όλα ανασταλεί. Δεν κάνουμε επισκεπτήρια, δεν λαμβάνουμε πράγματα, δεν λαμβάνουμε δέματα (είδη ρουχισμού κ.λπ.), δεν δίνονται άδειες, ενώ παραμένουμε σε 14ημερη καραντίνα όταν γυρνάμε από δικαστήρια ή από μεταγωγές. Στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών πληροφορούμαστε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κλεισμένοι συνεχώς στα κελιά τους.

»Σε επίσκεψή της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής στις φυλακές Ελαιώνα είχε δηλώσει πως είναι μισοάδειες. Ενημερώνουμε πως οι θάλαμοι σε αυτή τη φυλακή είναι για 12 άτομα, αριθμός μεγάλος για να ζει κανείς και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Όμως στους θαλάμους αυτούς κρατούνται έως και 18 ή 19 άτομα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα και φοβούνται πως οι αριθμοί των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιοι σε ένα επόμενο, ακόμα σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στους θαλάμους και τα κελιά των φυλακών. Έχουμε κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα μας.

»Για μια ακόμα φορά ζητάμε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αυτό που ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών.

»Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

»Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μικτά, όσες/όσοι δηλαδή, έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

»Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων.

»Να πάψει η ισχύς των πειθαρχικών που έχει επιβληθεί σε κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας κατά την εξέγερση της 9/4.

»Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και τη υγεία».

Το κείμενο που υπογράφουν 301 κρατούμενες των φυλακών Ελαιώνα Θηβών έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης