Aποκαθίστανται σιγά σιγά τα προβλήματα στην κυκλοφορία που προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας «Σοφία» που πλήττει τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά της χιονοπτώσεις και τον παγετό. Διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί ανά τμήματα στο οδικό δίκτυο λόγω του χιονιού και της βροχόπτωσης, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν παγιδευτεί με τα οχήματά τους.

Τι περιμένουμε την Κυριακή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο και πιθανόν στη Δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στον Έβρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου.

Τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός και στα βόρεια τοπικά ολικός, ενώ τις βραδινές ώρες στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στη Χαλκιδική χιονόνερο ή χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -1 βαθμούς), -1 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 4 βαθμούς), 5 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 13 βαθμούς στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 11 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, όπου γρήγορα θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ και στα βόρεια σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με βαθμιαία στροφή τους σε βόρειους και πρόσκαιρη εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και σταδιακά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κρύο τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή των Θεοφανείων στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως 3-5 μποφόρ και μετά το απόγευμα ισχυροί 6 μποφόρ.

Δείτε πως θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες τα επόμενα 24ωρα:

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και αρκετό κρύο περιμένουμε την Κυριακή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ.

Πιθανό νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας

Εν τω μεταξύ τη δική του επιστημονική εξήγηση για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει την χώρα, δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου.

Παράλληλα, δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει τη χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Ειδικότερα, όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το πώς έφθασε στην Ελλάδα:

«Μια διαρκής έξαρση των υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη επεκτάθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, προς τον αρκτικό κύκλο, με αποτέλεσμα την εισβολή ψυχρών και ξηρών πολικών αερίων μαζών αρκετά νότια και την ανάπτυξη ψυχρού μετώπου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων.» Όπως προσθέτει, «αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερης από τον εποχιακό μέσο όρο, στην περιοχή των Βαλκανίων, εκτιμάται ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν αρκετά νότια στη Μεσόγειο, έως και περίπου τις ακτές της Αφρικής.»

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει «η ορογραφία των Βαλκανίων (ασφαλώς και της Ελλάδας) έχει ως αποτέλεσμα, το προκαλούμενο βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα ψυχρού αέρα, να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο.»

Ιανουάριος 2017 (Αριάδνη)

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, «η άφιξη στη Μεσόγειο της ψυχρής αέριας μάζας, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, ακόμη και νότια.»

«Η ύφεση αυτή στη Μεσόγειο», λέει ο καθηγητής, «ενδέχεται να προκαλέσει μετωπογένεση, με αποτέλεσμα ραγδαίες βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο, στη θάλασσα Κυθήρων, στην Κρήτη, στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.»

Xιονοπτώσεις προβλέπονται την επόμενη Τετάρτη σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα

Απαντώντας στην ερώτηση, για το εάν φετινό κύμα κακοκαιρίας, μπορεί να είναι ανάλογο με αυτό που έπληξε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2017, ο Αθανάσιος Αργυρίου αναφέρει:

«Αναφορικά με το 2017, η κακοκαιρία ήταν αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της πολικής δίνης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αιφνίδια κάθοδο πολικών αερίων μαζών σε νοτιότερα (και στα δικά μας) γεωγραφικά πλάτη. Παρά το ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά, εν τούτοις, οι τρέχουσες παρατηρήσεις και καταγραφές που διαθέτουμε, υποδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να επαναληφθεί φέτος, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2017, δηλαδή θα έχουμε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις στη χώρα μας.»

Καταλήγοντας ο καθηγητής επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή, ερευνητικές ομάδες και μετεωρολογικοί φορείς παρακολουθούν την εξέλιξη της πολικής δίνης».

Πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 05/01/2019, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τις θερμοκρασίες στα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον Πίνακα, ο οποίος ακολουθεί.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Weather, AΠΕ – ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης