Στη Σάμο, στον Έβρο, στη Λέσβο, στην Εύβοια, στην Πρέβεζα και στην Κεφαλονιά δίνουν μάχη το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να σβήσουν τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που παραμένουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη δυτική Σάμο. Οι παρεμβάσεις από αέρος αλλά και οι προσπάθειες σε δύσβατα σημεία από επίγεια συνεργεία δασοπυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι όμως που πνέουν προκαλούν αναζωπυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενίσχυση των δυνάμεων στον Έβρο

Το απόγευμα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει στην περιοχή Αρίστηνο Έβρου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής,  στο σημείο βρίσκονται 91 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 23 οχήματα και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, το ανάγλυφο της περιοχής και η πυκνή βλάστηση δυσκολεύουν την προσπάθεια κατάσβεσης, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στον λόφο Πασά. Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά τα παιδικά χωριά SOS της περιοχής.

 

 

 

Φωτιά στην Κεφαλονιά

 

Φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και τρία αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ. 

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Πρέβεζα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16:00 το απόγευμα ανάμεσα στα χωριά Άγιος Θωμάς και Νεοχώρι στην Πρέβεζα.

Μάχη με τις φλόγες, δίνουν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άνδρες. Στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, δύο αεροπλανα τύπου PZL, καθώς και βυτιοφόρα του δήμου. Η φωτιά βρίσκεται μέσα σε ελαιώνες και σε χορτολιβαδική έκταση.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Τέλος, φωτιά ξέσπασε και στην Ερεσό Λέσβου, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τρία οχήματα και δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχαν και εθελοντές πυροσβέστες.

 

 

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο

Ακόμη μια φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη (14/7) στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά στην Κάρυστο Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Πλατανιστός Καρύστου Ευβοίας. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα eviathema, η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο.

Λίγο μετά τις 18:30 έγινε γνωστό πως ξέσπασαν πυρκαγιές στο Τυμπάκι Ηρακλείου, στην Καβάλα και στα Τρίκαλα.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την Παρασκευή 15.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME, για την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένεται: 

-Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Νότια  και Ανατολική Κρήτη. 

-Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένεται:

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε  Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο. 

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Ανατολικής Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. 

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο  16-17.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης