Πώς παρέσυραν τους μετανάστες στα Διαβατά τα Fake News

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 10:30
Πώς παρέσυραν τους μετανάστες στα Διαβατά τα Fake News

Αναβρασμός επικρατεί στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα. Με το ίδιο αίτημα, άλλη μερίδα προσφύγων και μεταναστών προχώρησε την Παρασκευή στην κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης, διακόπτοντας όλα τα δρομολόγια. Τι όμως οδήγησε τους εκατοντάδες αυτούς ανθρώπους σ΄αυτές τις συγκεντρώσεις; Μηνύματα σε εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα που περιέχουν αρκετά Fake News και υποσχέσεις για άνοιγμα συνόρων προς την Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη το πρώτο μήνυμα σε μία από τις ομάδες αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν οι μετανάστες μεταξύ τους και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραμονή τους στην Ελλάδα. 

«Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς, στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε, όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που βρίσκεται η ίδια σε οικονομική κρίση και με αυτή την ανεργία;» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που έχει σταλεί εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρεται «σε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Απρίλη θα κορυφωθεί η προσπάθεια για αποδοχή «ενός ανθρωπιστικού αιτήματος, να βρούμε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Μετά τον Μάρτιο του 2016, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ζουν στις χειρότερες ανθρώπινες συνθήκες με ελάχιστες εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Οι διεθνείς θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφέρει το απάνθρωπο καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς οι ίδιοι οι μετανάστες στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πόσο είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που έχει και η ίδια οικονομική κρίση και ανεργία; Πόσο μπορείτε να παραμένετε στην τρέχουσα κατάσταση; Η ομάδα δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να συντονίσει ένα ανθρωπιστικό αίτημα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι να αγκαλιάσει ανοιχτά τους μετανάστες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο και να βρούμε καταφύγιο σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους» επισημαίνεται σε ένα από αυτά του μηνύματα που έκαναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πιστέψουν πως τα σύνορα ανοίγουν. 

 Βίντεο το οποίο τραβήχτηκε με drone και αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στα Διαβατά:

 

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και το συντονισμό των αιτούντων άσυλο μακριά από θρησκευτικές, γλωσσικές, εθνικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές προς την κατεύθυνση ενός ανθρώπινου αιτήματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο, θα αγκαλιάσουν τους μετανάστες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετακίνησή μας είναι μια εντελώς νόμιμη δράση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία και παράνομη συμπεριφορά. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Το κίνημά μας είναι απόλυτα αυθόρμητο και δεν συνδέεται με κυβερνητικούς θεσμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους. Με την ελπίδα ανοίγματος των συνόρων» επισημαίνεται σε ένα από τα πολλά μηνύματα που εστάλησαν. 

Οι ημερομηνίες που αναφέρονται για το υποτιθέμενο «άνοιγμα των συνόρων», είναι η 4η και η 5η Ιουλίου, ενώ ένα μήνυμα που έχει σταλεί την 1η Απριλίου, με τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας» αναφέρει: «Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι' αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το «σημείο» της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω».

Στο γκρουπ μέσω του οποίου διακινούνται τα μηνύματα με τις ψευδείς ειδήσεις συμμετέχουν 2.800 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που μεταξύ άλλων ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κακές συνθήκες διαμονής στα καμπ, αλλά και ενθαρρυντικές πληροφορίες για αντίστοιχες κινήσεις στην Τουρκία και την Ιταλία.

 

Διαβατά: Η νέα Ειδομένη που έστησαν οι πρόσφυγες 

Εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν έξω από την προσφυγική δομή στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι έχουν εξηγήσει στα άτομα που είναι στο σημείο, πως δεν θα τους επιτραπεί να προχωρήσουν προς την Ειδομένη ενώ τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

Πανοραμικές φωτογραφίες από τα Διαβατά:

Φωτογραφίες - video: life-events.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 11:09