Με τη μεγάλη επιχείρηση των ανδρών της Πυροσβεστικής να είναι ακόμη σε εξέλιξη πάνω στο πυρακτωμένο κουφάρι του Euroferry Olympia για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων και με τις ελπίδες να λιγοστεύουν κάθε λεπτό που περνάει, η δήλωση του εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας Grimaldi Group προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Μιλώντας για τους εγκλωβισμένους οδηγούς στα γκαράζ του πλοίου, ο Πολ Κυπριανού τους χαρακτήρισε «παραβάτες του διεθνούς κανόνα» που αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιβάτες στα γκαράζ των πλοίων στη διάρκεια του ταξιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρχαν διάδρομοι στο γκαράζ ανάμεσα στα αυτοκίνητα, γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι οδηγοί είχαν ανέβει στο κατάστρωμα του πλοίου», είπε ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας μιλώντας στον AΝΤ1.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις καταγγελίες διασωθέντων και συγγενών των αγνοουμένων ότι δεν υπήρχε επαρκής χώρος ανάμεσα στα οχήματα για να χωρέσει να περάσει ένας σχετικά εύσωμος άνθρωπος ανάμεσα στα οχήματα. Φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο από το γκαράζ δείχνουν τις νταλίκες κολλημένες τη μία δίπλα στην άλλη. Η έρευνα της Δικαιοσύνης έχει ήδη αρχίσει για τα αίτια, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία.

Ο τελευταίος διευρυμένος έλεγχος στο Euroferry Olympia είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022, δύο μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει το τελευταίο του ταξίδι και πιάσει φωτιά μεσοπέλαγα. Πληροφορίες από την επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων αναφέρουν ότι είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις στο εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου. Παράβαση ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος, ώστε να γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούν για να βοηθήσουν τους επιβάτες. Διαπιστώθηκαν, επίσης, ζητήματα καθαριότητας και εξαερισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας παρουσίασε μια τελείως διαφορετική εικόνα, επικαλούμενος και το ότι μετά τον έλεγχο οι ελληνικές αρχές έδωσαν την άδεια να ταξιδέψει το πλοίο. Υποστήριξε ότι λειτουργούσαν κανονικά τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας και απέκρουσε τις καταγγελίες των οδηγών για βρόμικες καμπίνες γεμάτες ψύλλους.

Νωρίτερα, ανακοίνωση είχε εκδώσει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία. «Οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν, μάλιστα, στις 16 Φεβρουαρίου 2022 στην Ηγουμενίτσα, όπου το Euroferry Olympia υποβλήθηκε σε επιθεώρηση και έλεγχο από τις ελληνικές λιμενικές αρχές (συμπεριλαμβάνονται και τα συστήματα ανίχνευσης καπνού και πυρόσβεσης), η οποία έληξε με ικανοποιητικά αποτελέσματα». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης