Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Στις ΗΠΑ ήδη άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα με πρόφαση τον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει κρυφά από το Κογκρέσο την ικανότητα να κρατήσει τους συλληφθέντες «απεριόριστα», καθώς και άλλες εξουσίες που εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν «τρομακτικές».

Αλλά το αμερικανικό Σύνταγμα παραχωρεί στους υπηκόους habeas corpus που δίνει το δικαίωμα να παρίστανται μπροστά σε δικαστή και να ζητούν να απελευθερωθούν πριν από τη δίκη. Η θέσπιση της νομοθεσίας θέλει ουσιαστικά να αναστείλει το habeas corpus επ ‘αόριστον έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περαιτέρω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Κογκρέσο να αναστείλει το καθεστώς των περιορισμών στις ποινικές έρευνες και τις αστικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης μέχρι έναν χρόνο μετά τη λήξη του.

Ενώ οι αιτήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανότατα δεν θα εγκριθούν από δημοκρατικά ελεγχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, δείχνουν πόσον ο Λευκός Οίκος έχει τρομακτική αδιαφορία για τα δικαιώματα που απαριθμούνται στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tαυτόχρονα, δικομματική ομάδα γερουσιαστών και ένας συνασπισμός που περιλάμβανε φιλεύθερους και προοδευτικούς ακτιβιστές απέρριψε σχέδιο για να περάσει από τη νομοθεσία της Γερουσίας η ανανέωση τριών διατάξεων του αμερικανικού νόμου FREEDOM (παλαιότερα γνωστού ως νόμου PATRIOT των Η.Π.Α.).

Το νομοσχέδιο είχε ήδη βιαστικά περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι περισσότεροι ανέμεναν να περάσει στη Γερουσία. Αλλά, αντίθετα, η ηγεσία της Γερουσίας πρότεινε παράταση 77 ημερών.

Όσοι υποστηρίζουν το βαθύ κράτος ισχυρίζονται ότι η λήξη των επιχειρηματικών αρχείων -η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των επικοινωνιών και ήταν στο επίκεντρο των αποκαλύψεων του Edward Snowden για το 2013- (και ήταν η παροχή ενός μοναχικού λύκου επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποτάξει ένα άτομο χωρίς γνωστές σχέσεις με τους τρομοκράτες και η παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνικής κλήσης, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα στοχευμένο άτομο) είναι απαραίτητες για να κρατήσουν τους Αμερικανούς ασφαλείς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Κογκρέσο πέρασε για πρώτη φορά τον νόμο PATRIOT σχεδόν πριν από 20 χρόνια, η μαζική επιτήρηση, η παράνομη υποκλοπή τηλεφωνημάτων και η μαζική συλλογή δεδομένων ουδεμία τρομοκρατική σταμάτησε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης