Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών απένειμε στον πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης, Χοακίμ Αλμπέρτο Τσισάνο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για τον θεμελιώδη ρόλο του στον τερματισμό του εμφυλίου και τον εκδημοκρατισμό της χώρας του. Με το βραβείο, που δίδεται για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του θεσμού του New York Times Athens Democracy Forum, ο δήμος Αθηναίων τιμά προσωπικότητες για τη συμβολή τους στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την τελετή απονομής στο Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου, ως μηχανισμών που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δημοκρατικών καθεστώτων, ενώ αναφέρθηκε στους σύγχρονους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται. “Σε πολλές περιοχές του κόσμου, βλέπουμε να αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χοακίμ Τσισάνο, ως Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, ηγήθηκε σημαντικών κοινωνικοπολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος το 1990, που οδήγησαν τη χώρα στο πολυκομματικό σύστημα και την ανοιχτή αγορά. Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών διοργανώνεται από τους «New York Times» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον δήμο Αθηναίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης