Τρεις Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε διεθνές καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης. Η υπόθεση αφορά τη μεταφορά τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης, βάρους 4.223,75 κιλών, που εντοπίστηκε σε φορτηγό πλοίο στα Κανάρια Νησιά.

Από  την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του πλοιοκτήτη και των λοιπών κατηγορουμένων για το πλοίο «Blume», γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, σε δήλωσή του υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι εντολείς του δεν είχαν καμία σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης, ενώ τονίζει ότι η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και διεξήγαγε η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αθηνών, δεν κατέληξε σε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προχώρησαν στη σύλληψη τριών Ελλήνων, φερόμενων ως ηγετικών μελών εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή δράση. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 24 και 68 ετών και μία γυναίκα 49 ετών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 15 Ιουλίου σε Αιτωλοακαρνανία και Αττική, στο πλαίσιο επιχείρησης που εκτελέστηκε μετά από πολύμηνη έρευνα και κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης της Ανακρίτριας του Γ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιά.

Η υπόθεση αφορά τη μεταφορά τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης, βάρους 4.223,75 κιλών, που εντοπίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 από τις ισπανικές Αρχές, στο φορτηγό πλοίο BLUME, σημαίας Τόγκο, ανοιχτά των ακτών Λας Πάλμας.

Οι έρευνες των ελληνικών Αρχών αποκάλυψαν τη συγκρότηση ιεραρχικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης από τα τέλη του 2021, με τους συλληφθέντες να προβαίνουν σε σειρά ενεργειών για τη δημιουργία εξωχώριων εταιρειών και την απόκτηση κατάλληλου πλοίου, μέσω του οποίου σχεδίαζαν τη μεταφορά ναρκωτικών από τη Βραζιλία προς την Ευρώπη, με το πρόσχημα εμπορικού φορτίου καφέ.

Κατά την επιχείρηση κατάσχεσης του πλοίου, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί 15 άτομα από τις ισπανικές Αρχές, ενώ η εκτιμώμενη αξία της κοκαΐνης ανέρχεται στα 164 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ενός ακόμη Έλληνα, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη.

Η δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του πλοιοκτήτη και των λοιπών κατηγορουμένων για το πλοίο «Blume», Σάκη Κεχαγιόγλου:

«Ανέλαβα πριν 2.5 χρόνια τη νομική εκπροσώπηση του πλοιοκτήτη Κ.Τ., ετών 68, του υιού του Δ.Τ., ετών 24, και της υπαλλήλου Ο.Κ., ετών 49, μετά την κατάσχεση, στα ανατολικά του Las Palmas των Κανάριων Νήσων, 4,2 τόνων κοκαΐνης στο πλοίο «BLUME», συμφερόντων του πρώτου.

Μετά την πρόσφατη άσκηση ποινικών διώξεων, τη σύλληψη των εντολέων μου και τις επικείμενες απολογίες τους ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας του Γ’ Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Πειραιά, επιθυμώ να επισημάνω τα εξής:

1. Οι ισπανικές Αρχές δέσμευσαν και κατέσχεσαν το πλοίο «BLUME» και συνέλαβαν το πλήρωμα. Η διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας στον τόπο διαπράξεως του αδικήματος απέδειξε ότι οι εντολείς μου ήταν καλόπιστοι τρίτοι και δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης.

2. Τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος δικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις.

3. Συνέπεια όλων των ανωτέρω υπήρξε η αποδοχή της αίτησης που υποβάλαμε στην ισπανική Δικαιοσύνη για την αποδέσμευση του πλοίου και την απόδοσή του στον πλοιοκτήτη-εντολέα μου.

4. Η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και διεξήγαγε η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αθηνών δεν κατέληξε σε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τους εντολείς μου.

5. Από την πρώτη στιγμή της ανεύρεσης της ναρκωτικής ουσίας, υποβάλαμε υπόμνημα — χωρίς να έχουμε υποχρέωση — για να συνδράμουμε στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

6. Έκπληξη, λοιπόν, και προβληματισμό προξένησε η συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης από άλλη υπηρεσία και ειδικότερα από την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς.
7. Θεωρώ άδικη την ποινική δίωξη που ασκήθηκε και παντελώς αδικαιολόγητη την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος των εντολέων μου, δεδομένου ότι έχουν γνωστή διαμονή και κατοικία, εργάζονται αδιαλείπτως στον τομέα του εμπορίου, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ήταν πάντα στη διάθεση των Αρχών. Έχω δε, κατ’ επανάληψιν, στο παρελθόν εκφράσει τη διαφωνία μου και την αντίθεσή μου, ως ποινικολόγος, με την κατάχρηση στην έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως, τα οποία τις περισσότερες φορές επέχουν τη θέση «προαποφασισμένης προσωρινής κράτησης».

8. Τονίζω ότι, σε απολύτως παρόμοιες υποθέσεις μεταφοράς και κατάσχεσης τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών σε πλοία ελληνικών συμφερόντων ανά τον κόσμο, σχεδόν ποτέ δεν κατηγορήθηκαν οι πλοιοκτήτες, ούτε ασκήθηκαν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, καθότι κρίθηκε — και ορθώς — ότι δεν είχαν οποιαδήποτε γνώση ή εμπλοκή.

Τέλος, είμαι πεπεισμένος ότι η διεξαγωγή της κυρίας ανακρίσεως καθώς και η πιθανή εκδίκαση της υπόθεσης στο ακροατήριο θα οδηγήσουν στη διαπίστωση της αθωότητας των εντολέων μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης