Με φακούς μαύρους, καφέ ή δίχρωμους, τα γυαλιά ηλίου έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά σας, αρκεί να είναι ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι.
Τα μάτια μας και η πολύτιμη όρασή μας, αξίζουν σίγουρα καλύτερη συμπεριφορά, αν κάποιοι από εσάς αγοράζετε ένα φθηνό και αγνώστου προελεύσεως ζευγάρι και καμαρώνετε για το ανανεωμένο look σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μάτια σας, υποφέρουν από την κακομεταχείριση και τα φθηνά και παντελώς ακατάλληλα υλικά των γυαλιών σας. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή προτείνει να προστατεύετε τα μάτια σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Εξίσου η ποιότητα των φακών θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητά τους.

Το υλικό κατασκευής του σκελετού θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Να είναι ελαφρύ και να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα και απαραίτητη είναι η γνώμη και η συμβουλή πτυχιούχου οπτικού που θα μας βοηθήσει στην επιλογή του καταλληλότερου ζευγαριού για την περίπτωσή μας.

Τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουμε για τα μικρά παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να διαθέτουν πλαστικούς φακούς ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται και η επιλογή του σημείου αγοράς των γυαλιών μας. Αποφεύγουμε εντελώς την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές, περίπτερα ή καταστήματα που δεν εξειδικεύονται στους φακούς ηλίου και οράσεως. Επιλέγουμε μόνο καταστήματα οπτικών διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη προστασία για τα μάτια μας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης