Τα τελευταία χρόνια, με τις αυξανόμενες μελέτες πάνω στην επίδραση των διαφόρων τύπων καφέ στον οργανισμό, τείνουν να διαλευκανθούν οι μύθοι που περιβάλλουν τον καφέ. Η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά και στην καφεΐνη που περιέχει.

1. Ο καφές δεν θα «πονέσει» το στομάχι σας. Η θεωρία ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, έχει να κάνει με την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε. Επειδή όμως οι έρευνες μέχρι σήμερα ήταν μη καταληκτικές, μία μετανάλυση στην Ιαπωνία, διερεύνησε αν η κατανάλωση καφέ επηρέαζε το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, την παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα ως τις διαταραχές που σχετίζονται με την έκκριση γαστρικού οξέος για να βρει ότι στατιστικά δεν επιβεβαιώνεται κάποια συσχέτιση του καφέ με αυτές τις καταστάσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που ακούγεται για το στιγμιαίο καφέ.

2. Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά. Ο στιγμιαίος καφές, αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ανάλογα με την ποικιλία του, μπορεί να παρέχει στον οργανισμό 300-550 mg αντιοξειδωτικών συστατικών, ανά 2g, που αποτελεί τη συνηθισμένη μερίδα (περίπου 1 κουταλάκι) καφέ. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αυξάνει και την αναλογία των προσλαμβανόμενων αντιοξειδωτικών. Τα χλωρογενικά οξέα του καφέ έχει βρεθεί ότι επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Και παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι ο καφές, ιδίως ο στιγμιαίος, επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν. Μία μέτρια πρόσληψη καφέ, φαίνεται να είναι πιο ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, από την πλήρη αποχή. Βέβαια, εννοείται ότι η κατανάλωσή του πρέπει να συμφωνεί με την κατάσταση της υγείας του ατόμου και τις οδηγίες του γιατρού του.

3. Ενυδατώνει… «αδυνατίζοντας»! Ασφαλώς δεν υπονοούμε κανένα μαγικό φίλτρο μιας και δεν υπάρχει καμία σχετική επιστημονική υπόσταση. Αυτό που εννοούμε όμως είναι ότι ο σκέτος καφές…

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto,gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης