Προέρχεται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι τόσο από τα τρόφιμα, γι’ αυτό ακόμα και αν έχετε ισορροπημένη διατροφή μπορεί να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Η κυριότερη δράση της είναι ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί χωρίς την ύπαρξη βιταμίνης D. Βέβαια, θα πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα και αν επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί αν δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα βιταμίνη D.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παρέχεται κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και βούτυρο, και κάποια ψάρια, όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D είναι μία από τις καλύτερες πηγές. Κυκλοφορούν επίσης στην αγορά σκευάσματα βιταμίνης D. Για να προσλάβουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D θα πρέπει να γίνει έκθεση του δέρματος μας στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης