Σχεδόν τέσσερις στις δέκα μολύνσεις που προέρχονται από τρόφιμα οφείλονται σε μικρόβια που αναπτύσσονται στους πάγκους της κουζίνας των σπιτιών μας εξαιτίας της ελλιπούς καθαριότητας. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στους πάγκους των καταστημάτων μαζικής εστίασης, το ποσοστό μολύνσεων από έλλειψη καθαριότητας είναι μόλις 23%.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νικόλαος Σούλτος, στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής.
Ο κ. Σούλτος επεσήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να αποτρέπεται η μόλυνση των τροφίμων. Έκρινε, ακόμη, ως επιτακτική την ανάγκη κατάρτισής τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς διαταραχές.
Παράλληλα, σημείωσε πως, σε μερικές χώρες της Ε.Ε., το ποσοστό μόλυνσης των τροφίμων στα σπίτια των νοικοκυριών φθάνει έως και το 38%. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η διεθνής τάση είναι αυξητική, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα των τροφιμογενών διαταραχών που σημειώνονται στις οικίες των πολιτών.

