Αν και στους χορτοφαγικούς κύκλους είναι γνωστό, το seitan ενδεχομένως να αποτελεί άγνωστη λέξη για τους περισσότερους ανθρώπους.
Eίναι η ιδανική τροφή για τους vegetarians και για τους πιο αυστηρούς χορτοφάγους, τους vegans. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό υποκατάστατο του κρέατος που φτιάχνεται από το σιτάρι και μάλιστα πιο συγκεκριμένα από τη γλουτένη που είναι η πρωτεΐνη του σιταριού.
Το seitan είναι ένα υποκατάστατο κρέατος, για όσους επιθυμούν να το βγάλουν από τη διατροφή τους. Προσφέρει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά οφέλη . Διατίθεται στο εμπόριο, αλλά μπορεί να παραχθεί στο σπίτι από σιτάρι ολικής αλέσεως ή λευκό αλεύρι αφαιρώντας όλο το άμυλο με τη βοήθεια του νερού.
Πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα το σερβίρουν ως… χορτοφαγικό κρέας, ενώ οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι πολλοί: τηγανητό, βραστό, στον φούρνο, στα κάρβουνα, ως φιλέτο, ως μπιφτέκι κ.ο.κ.
Οι υποστηρικτές του seitan είναι πολλοί. Όμως κάποιοι άλλοι είναι επιφυλακτικοί, καθώς το υποκατάστατο αυτό κρέατος περιέχει γλουτένη και η υψηλή κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου πρωτεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών αλλεργίας ή δυσανεξίας σε αυτήν την πρωτεΐνη.
Πηγή: govastileto.gr

