Κενές θεωρούνται οι θερμίδες που προέρχονται από τρόφιμα ή ροφήματα τα οποία περιέχουν στερεά λίπη ή/και επεξεργασμένους υδατάνθρακες για την παρασκευή τους. Τα στερεά λίπη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δίνουν στον οργανισμό θερμίδες, αλλά λίγα ή καθόλου θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και για αυτόν τον λόγο καλούνται «κενές θερμίδες».
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προέρχονται από σάκχαρα ή σιρόπια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ή την επεξεργασία τροφίμων ή ποτών. Στα επεξεργασμένα σάκχαρα ανήκουν η ζάχαρη (λευκή ή καστανή), η δεξτρόζη, η λακτόζη, η μαλτόζη, το μέλι, κ.ά., αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα σάκχαρα των φρούτων.
Από την άλλη, τα στερεά λίπη προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είτε από φυτικά έλαια, τα οποία κάτω από ειδική επεξεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση μετατρέπονται σε στερεά.
Περισσότερα στο govastileto.gr

