Τον 4ο π.Χ. αιώνα, ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι: «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Και σήμερα 2.400 χρόνια μετά οι διατροφολόγοι ακολουθούν τη συμβουλή του κατά γράμμα. Από όποια ασθένεια και να ταλαιπωρείται κάποιος, ο γιατρός του θα του πει να προσέχει τη διατροφή του. Όμως, η διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προτροπή να λαμβάνουμε καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Ένα από τα λαχανικά με μεγάλη διατροφική αξία που πρέπει να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας είναι και το μπρόκολο. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα, επειδή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Έχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σεληνίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και βιταμίνης C , περιέχει φυτικές ίνες ενώ θεωρείται ότι περιέχει ουσίες με αντικαρκινική δράση. Από την άλλη, τα 100 γραμμάρια ωμού μπρόκολου προσφέρουν μόλις 26 θερμίδες στον οργανισμό, αφού περιέχει ελάχιστο λίπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης