Η διάθεση και η όρεξη αποτελούν τους κύριους παράγοντες που μας ωθούν στην κατανάλωση φαγητού. Παράλληλα, πληθώρα άλλων παραμέτρων και κυρίως εξωτερικών ερεθισμάτων επηρεάζει την πρόσληψη τροφής.

Για παράδειγμα, έχετε σκεφτεί ότι η θερμοκρασία του φαγητού μπορεί να ρυθμίσει τις ποσότητες που καταναλώνουμε;

Η θερμοκρασία των τροφίμων πολλοί πιστεύουν πως είναι θέμα προτίμησης. Κάποιοι, για παράδειγμα, προτιμούν το παγωτό λιωμένο και άλλοι παγωμένο.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η θερμοκρασία των τροφίμων δεν αποτελεί απλώς μια «ιδιαιτερότητα» του καθενός. Πίσω από αυτές τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κρύβεται… η επιστήμη.

Η θερμοκρασία ενός τροφίμου αλλά και αυτή που αποκτά το στόμα μας ανάλογα με τα τρόφιμα που γευόμαστε μπορεί να αλλάξει είτε την υφή του τροφίμου είτε την αίσθηση της γεύσης που έχουμε για αυτό.

Έχετε παρατηρήσει τη διαφορά της γεύσης της μαγιονέζας πάνω σε μια κρύα σαλάτα ή σε καυτές τηγανητές πατάτες;

Η ικανοποίηση που παίρνουμε από το φαγητό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Είναι η υφή, η γεύση και η οσμή του που κυρίως σχετίζονται με την αντίδραση των λιπαρών και της ζάχαρης με τους γευστικούς μας κάλυκες.

Θερμοκρασία και γευστική απόλαυση

Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει, γυρνώντας κουρασμένοι από τη δουλειά, να φάμε κρύο φαγητό π.χ. μουσακά, είτε γιατί βαριόμαστε να το ζεστάνουμε είτε γιατί βιαζόμαστε και πεινάμε.

Έχετε αναρωτηθεί αν αυτός ο κρύος μουσακάς μάς ευχαριστεί το ίδιο με την ίδια ποσότητα ζεστού μουσακά;

Η απάντηση είναι όχι! Για να ικανοποιήσουμε το γευστικό μας ερέθισμα με τον κρύο μουσακά, μπορεί να φάμε 1 ½ μερίδα, αντί για μία που θα τρώγαμε, αν τον ζεσταίναμε, με αποτέλεσμα να πάρουμε περίπου 300 θερμίδες επιπλέον.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν το φαγητό ή το γλυκό είναι κρύο, τα λιπαρά συστατικά του βρίσκονται περισσότερο σε στερεή μορφή παρά σε υγρή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν διαχέονται με την ίδια ευκολία σε όλους τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ώστε να γνωστοποιήσουν τη… λιπαρή τους παρουσία, που με τη σειρά της θα δώσει το μήνυμα της απόλαυσης.

Αντίθετα, όταν το φαγητό είναι ζεστό, τα λιπαρά του είναι σε υγρή μορφή, που σημαίνει ότι αυτά διαχέονται με ευκολία σε όλη την επιφάνεια της γλώσσας. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και ικανοποιείται, δίνοντας σήμα για τερματισμό της πρόσληψης τροφής.

Πηγή: nutrimed

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης