70 χρόνια Παιδικά Χωριά SOS

70 χρόνια Παιδικά Χωριά SOS

Ο φοιτητής ιατρικής Χέρμαν Γκμάινερ, επηρεασμένος από τις σκληρές εμπειρίες του πολέμου, αποφάσισε να βοηθήσει τα ορφανά και ίδρυσε στις 25 Απριλίου του 1949 τη Societas Socialis, δηλαδή τα Παιδικά Χωριά SOS.

Παιδικά Χωριά SOS υπάρχουν σε περισσότερες από 135 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Αρχικά η πρωτοβουλία είχε σχεδιαστεί για ορφανά παιδιά, στο μεταξύ όμως επικεντρώνεται σε παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είναι πια σε θέση να τα φροντίσουν, λόγω ανέχειας, ενδοοικογενειακής βίας ή για άλλους λόγους.

Το Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από μικρά σπιτάκια. Στο καθένα από αυτά ζει μια Οικογένεια SOS με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών και μια Μητέρα SOS ή ακόμα και Πατέρα SOS σε περίπτωση που ο σύζυγος αποφασίσει να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του και τα θετά παιδιά στο Παιδικό Χωριό.

Όλα ξεκίνησαν σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια στις αυστριακές Άλπεις. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν άφησε πίσω του μόνο κατεστραμμένα χωριά και πόλεις αλλά και πολλά παιδιά χωρίς γονείς. Ο τότε φοιτητής ιατρικής Χέρμαν Γκμάινερ επηρεασμένος από τις σκληρές εμπειρίες του πολέμου αποφάσισε να βοηθήσει και από το υστέρημά του ίδρυσε στις 25 Απριλίου του 1949 τη Societas Socialis, δηλαδή τον πρόδρομο των Παιδικών Χωριών SOS.

«Τα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δικούς τους γονείς»

Ο ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS Χέρμαν Γκμάινερ στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 σε παιδικό χωριό στην Ταϊλάνδη. Αντί να δημιουργήσει ακόμη ένα ορφανοτροφείο σκέφτηκε ότι θα ήταν προτιμότερο για τα ίδια τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε στοιχειώδεις οικογενειακές δομές. Η αυστριακή κοινωνία ανταποκρίθηκε και άρχισε να ενισχύει οικονομικά τα Παιδικά Χωριά SOS. Έτσι το 1951 στην αυστριακή πόλη Imst δημιουργήθηκε το πρώτο Παιδικό Χωριό στον κόσμο με συνολικά 51 παιδιά.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες Παιδικά Χωριά SOS ανά τον κόσμο. Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, έχουν βρει σε αυτά καταφύγιο πολλά παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους από το AIDS, ενώ στη Συρία σε τρία Παιδικά Χωριά SOS ζουν παιδιά που έχουν στιγματιστεί από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,5 εκατ. παιδιά επωφελούνται από τον θεσμό των Παιδικών Χωριών.

Το Παιδικό Χωριό SOS έτσι όπως το εμπνεύστηκε ο Χέρμαν Γκμάινερ προσαρμόζεται συνεχώς στα σύγχρονα δεδομένα. Όπως λέει ο Λουέ Γιασίν, εκπρόσωπος των Παιδικών Χωριών, «όταν υπάρχει η δυνατότητα, τα παιδιά είναι καλό να μεγαλώνουν με τους δικούς τους γονείς. Για αυτόν τον λόγο βοηθάμε οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, πολύ πριν πάψουν να είναι σε θέση να μεγαλώσουν τα παιδιά τους». Χάρη στα Παιδικά Χωριά SOS σε πολλές χώρες υπάρχουν ειδικά προγράμματα που βοηθούν τους γονείς, και κυρίως του πατεράδες, να ξεφύγουν από την ανεργία, να αποκτήσουν δεξιότητες ή να ιδρύσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 04:44