Ο αγωγός του Turkish Stream που συνδέει τη Ρωσία και την Τουρκία με την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να συνδεθεί εφέτος, όπως έγραψε η εφημερίδα «Moscow Times» την Τετάρτη.

Οι αναλυτές τράπεζας που προσκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον κρατικό όμιλο Gazprom της Ρωσίας για να επιθεωρήσουν την κατασκευή του TurkStream ανέφεραν ότι ο αγωγός είναι 90% πλήρης και πρέπει να συνδεθεί στο διαδίκτυο πριν από το τέλος του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ετήσια παραγωγική ικανότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο TurkStream θα παραδώσει το ήμισυ του ωφέλιμου φορτίου φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν στη νότια Ευρώπη.

Οι αναλυτές επισκέφθηκαν τόσο την αφετηρία του συμπιεστή Russkaya στην Anapa της Ρωσίας όσο και τον τερματικό σταθμό που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα στο Kıyıköy της Τουρκίας.

«Η Gazprom έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή τόσο του σταθμού συμπιεστών Russkaya όσο και δύο υπεράκτιων αγωγών, ενώ τα κατασκευαστικά έργα στο τερματικό υποδοχής στην Τουρκία ολοκληρώθηκαν στο 86% από τις 21 Ιουνίου» ανέφεραν οι αναλυτές της VTB Capital.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγωγός TurkStream είναι ένας από τους τρεις που διοχετεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι ο TurkStream θα κάνει την Ευρώπη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στην Τουρκία και ενδεχομένως στα Βαλκάνια, άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και για την Τουρκία να πλησιάσει το όραμά της να είναι ενεργειακός κόμβος. Η Gazprom επανέλαβε ότι αναμένει ότι ο αγωγός θα συνδεθεί στο διαδίκτυο πριν από το τέλος του έτους.

Η Τουρκία έχει λίγα δικά της ενεργειακά μέσα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, οπότε ο TurkStream θα βελτιώσει σίγουρα την ενεργειακή της ασφάλεια σε περίοδο οικονομικής αναταραχής, σύμφωνα με τους «Times» της Μόσχας.

«Η τουρκική κατανάλωση φυσικού αερίου υποχώρησε 8,4% σε ετήσια βάση στα 49,3 δις το 2018, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα αυτή μειώθηκαν κατά 17%» ανέφερε η VTBC.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης 
Με πληροφορίες από ahvalnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης