Μερική διάσπαση του πρώην συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων συνιστά η σημερινή ανακοίνωση ίδρυσης νέας πολιτικής ομάδας από τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η νέα πολιτική ομάδα — που κατέθεσε το πρωί το καταστατικό της στο υπουργείο Εσωτερικών και που με τρεις τοπικούς βουλευτές μπορεί να αποτελεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στην τοπική Βουλή της Βιέννης η οποία περιλαμβάνει 100 βουλευτές — αποκαλείται “Η Συμμαχία για την Αυστρία” και προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως επικεφαλής υποψήφιο της για τις εκλογές, η “Συμμαχία” προτείνει τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, από τον οποίο δεν υπήρχε μέχρι απόψε καμία αντίδραση και του οποίου επίκειται μία — αναμενόμενη εδώ και εβδομάδες — οριστική διαγραφή από μέλος του Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τον φερόμενο ως αρχηγό της “Συμμαχίας”, τον τοπικό βουλευτή Καρλ Μπαρόν, υπάρχουν πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος των Ελευθέρων που προτίθενται να στηρίξουν το νέο αυτό κόμμα.

Παρατηρητές στη Βιέννη αναφέρουν ότι κοινό χαρακτηριστικό για τα τρία ιδρυτικά στελέχη του νέου κόμματος, τα οποία στην ουσία προκαλούν την διάσπαση των Ελευθέρων, είναι η “αφοσίωση” τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωσε ο Καρλ Μπαρόν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αγωγής εναντίον του, για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι τρεις συνιδρυτές του νέου κόμματος είναι, όπως τόνιζαν, πεπεισμένοι, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε θα μπορέσει να αποτινάξει τις κατηγορίες σε βάρος του, ακόμη και τις πιο πρόσφατες, οι οποίες, κατά την άποψή τους είναι ελάχιστα αξιόπιστες.

Από την πλευρά του, ο διάδοχος του Στράχε στην ηγεσία των Ελευθέρων, ο νέος αρχηγός τους, Νόρμπερτ Χόφερ, αντέδρασε απόψε χλευαστικά στην ίδρυση του νέου κόμματος “Η Συμμαχία για την Αυστρία”, τονίζοντας ότι “ιδρύθηκε η Συμμαχία Μέλλον της Ίμπιζα που θα έχει να επωμιστεί πλήρως την κατοπινή ευθύνη”.

Η “Υπόθεση Ίμπιζα” αφορά το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ο οποίος είχε παραιτηθεί εξαιτίας του στις 18 Μαίου, προκαλώντας την διάλυση του έως τότε κυβερνητικού συνασπισμού των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως νυν εντολοδόχος καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διεξάγει εδώ και σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους για τον τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων προβαίνει εδώ και εβδομάδες σε διαβεβαιώσεις ότι επίκειται η οριστική διαγραφή του Στράχε από μέλος του κόμματος, η οποία αναβάλλεται συνεχώς, προφανώς λόγω της πιθανότητας ο πρώην αρχηγός τους να είναι επικεφαλής υποψήφιος ενός νέου κόμματος, όπως η σήμερα ιδρυθείσα “Συμμαχία”, για τις επόμενες εκλογές της Βιέννης, εκδοχή που, λόγω των πολλών φανατικών οπαδών και ψηφοφόρων του Στράχε, αναφέρουν εδώ και καιρό αναλυτές στη Βιέννη.

“Δεν φοβάμαι κάτι τέτοιο”, είχε τονίσει πρόσφατα ο Νόρμπερτ Χόφερ και δικαιολόγησε την καθυστέρηση για την άμεση διαγραφή του Στράχε – την οποία απαιτεί επιτακτικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ — με τις χρονοβόρες διαδικασίες στο πειθαρχικό συμβούλιο της αρμόδιας για τη διαγραφή, κομματικής οργάνωσης Βιέννης.

“Το Κόμμα των Ελευθέρων πρέπει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Στράχε”, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Κικλ και επικρίνει ως “ανέκδοτο” την πρόσφατη απαίτηση του Στράχε να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως “ο Στράχε, πέραν των κατηγοριών για ανάμιξη του στην Υπόθεση Ίμπιζα, εμπλέκεται σε μία υπόθεση όπου κατηγορείται ότι με πιθανώς πλαστογραφημένες αποδείξεις ζημίωσε το κόμμα για να χρηματοδοτήσει προσωπικές του δαπάνες”.

Σημειώνεται, πως ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στις αντίστοιχες φιλοδοξίες του στο παρελθόν να κυριαρχήσει τη Βιέννη, είχε αποτύχει σε τρεις απόπειρές του κατά τις εκεί εκλογές, τόσο το 2005, όσο επίσης το 2010 και το 2015, όταν οι δημοσκοπήσεις “έβλεπαν” στον προεκλογικό αγώνα του 2015 μια μάχη “στήθος με στήθος” μεταξύ του ίδιου και του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος τελικά επικράτησε στις εκλογές σε με διαφορά εννέα και πλέον μονάδων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης