Αλγερία: Οι αρχές διατάσσουν το κλείσιμο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas Algeria

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 00:10
Αλγερία: Οι αρχές διατάσσουν το κλείσιμο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas Algeria

Οι αρχές της Αλγερίας διέταξαν το κλείσιμο από την 1η Οκτωβρίου της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, που δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και 60 χρόνια, χωρίς να ανακοινώσουν τους ακριβείς λόγους, όπως έγινε την Τετάρτη γνωστό από εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλγερία.

«Η Καθολική Εκκλησία στην Αλγερία με λύπη ανακοινώνει το πλήρες και οριστικό κλείσιμο της υπηρεσίας της 'Caritas Algeria' από 1ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με αίτημα των δημοσίων αρχών», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλγερίου Ζαν-Πολ Βεσκό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι για τις αλγερινές αρχές, η Caritas Algeria είναι «μια μη εξουσιοδοτημένη οργάνωση».

Ένας νόμος για τις ενώσεις που υιοθετήθηκε το 2012 υποχρεώνει όλες τις ήδη εγγεγραμμένες οργανώσεις να καταθέσουν νέο φάκελο.

Η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο το 2018 για ένα νέο σχέδιο νόμου για τις ενώσεις που αφορούσε το πλαίσιο λειτουργίας των οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα, και είχε διατάξει το πάγωμα της ανανέωσης αυτού του είδους των οργανώσεων. Ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους.

Το κλείσιμο της Caritas Algeria θα οδηγήσει στη «διακοπή ορισμένων δραστηριοτήτων, κυρίως στη βοήθεια προς τους μετανάστες», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Η Caritas Algeria ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1962, λίγες ημέρες πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, μετά τον πόλεμο αποαποικιοποίησης κατά της Γαλλίας.

Αυτή η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν συνδεδεμένη με το παγκόσμιο δίκτυο Caritas, αποστολή του οποίου είναι να ανταποκρίνεται «εντός των ορίων των μέσων που διαθέτει, στα αιτήματα για βοήθεια, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την ταυτότητα ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των προσώπων», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Η Caritas Internationalis» συγκεντρώνει περισσότερες από 160 καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους. Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται κυρίως στη βοήθεια προς τους πλέον άπορους και στα θύματα καταστροφών και συγκρούσεων. Το δίκτυο έχει καθεστώς μέλους παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Το Ισλάμ είναι η επίσημη θρησκεία στην Αλγερία, όπου επικρατεί το σουνιτικό δόγμα Μαλίκι. Ωστόσο το Σύνταγμα εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, με την επιφύλαξη της έγκρισης των αρχών για τον τόπο λατρείας και τον ιεροκήρυκα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 00:10