Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 35.785 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 1.480 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 354.617 νεκρούς επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία μεγάλο μέρος της βραζιλιανικής επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας αυξάνει δραματικά τον απολογισμό των θυμάτων, τον δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο, την ώρα που η Γερουσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η Γερουσία προετοιμάζεται να σχηματίσει επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για να διεξαχθεί η έρευνα αυτή από τη Γερουσία, αν και ο πρόεδρος του σώματος επιδίωκε ο σχηματισμός της επιτροπής να καθυστερήσει παρ΄ ότι υπήρχε στήριξη από επαρκή αριθμό γερουσιαστών. Η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή, ωστόσο ενδέχεται να δώσει περιθώρια στην άνω Βουλή του βραζιλιανικού κοινοβουλίου να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας.

Αψηφώντας την επιστημονική συναίνεση, ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας, εναντιώθηκε στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσής της από τις πολιτείες και μόλις πολύ πρόσφατα τάχθηκε εντέλει υπέρ των εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης