Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσουντά υπέβαλε χθες Παρασκευή αίτημα με το οποίο επιδιώκει να ανατραπεί η απόρριψη της πρωτοβουλίας της για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν που φέρονται να διαπράχθηκαν τόσο από αντάρτες του κινήματος των Ταλιμπάν, όσο και από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Μπενσουντά να διεξαγάγει έρευνα για τις ωμότητες που αποδίδονται σε όλα τα μέρη στη σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο αίτημα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία έφεσης που κίνησε η εισαγγελέας.

Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ θεωρούν ότι Ταλιμπάν, δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτούς, οι αφγανικές αρχές, καθώς επίσης και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA διέπραξαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Η απόφαση να απορριφθεί η έναρξη έρευνας εκμηδενίζει ακόμη και «την πιθανότητα να διεξαχθεί δίκη» για τα εγκλήματα αυτά, επιχειρηματολογεί η Μπενσουντά στο αίτημά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς εξηγούν ότι υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία που τους επιτρέπουν να θεωρούν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν και σε χώρους κράτησης που διαχειριζόταν η CIA στη χώρα αυτή και αλλού το 2003 και το 2004.

Τα εγκλήματα φέρονται έγιναν στις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν αλλά και στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου μετάγονταν μυστικά μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα για ανακρίσεις, κατά τους ίδιους.

Ωστόσο ακόμη και το ενδεχόμενο να αρχίσει να διενεργείται τέτοια έρευνα προκαλεί την οργή της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Απρίλιο, οι Αρχές των ΗΠΑ ανακάλεσαν την ισχύ της άδειας εισόδου στη χώρα που είχαν χορηγήσει στη Μπενσουντά κι έχουν απειλήσει ότι θα ακυρώσουν επίσης τις βίζες πολλών ακόμη στελεχών του ΔΠΔ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης