Οι ουκρανικές αρχές της Μαριούπολης, μιας πόλης-λιμανιού υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάιο του 2022, κατήγγειλαν σήμερα την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματία».

«Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μην δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την απελευθέρωσή του», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Telegram, αναφερόμενο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος του Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη Μαριούπολη τη νύχτα «σαν κλέφτης».

«Σαν να ήταν κλέφτης, ο Πούτιν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, βρίσκοντας καταφύγιο πίσω από τη νύχτα. Πρώτον, είναι πιο ασφαλές. Και επίσης, η νύχτα τού επιτρέπει να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει και να κρατήσει την πόλη την οποία ο στρατός του κατέστρεψε ολοσχερώς και οι λίγοι επιζώντες κάτοικοί της είναι ασφαλείς πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ένας ουκρανός προεδρικός σύμβουλος κατήγγειλε τον «κυνισμό» και την «έλλειψη τύψεων».

«Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους…Ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μαριούπολη, αφού είχε μεταβεί χθες, Σάββατο, στην Κριμαία, για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και με την οποία σηματοδότησε την ένατη επέτειο της προσάρτησης από τη Ρωσία αυτής της ουκρανικής χερσονήσου.

Η κατάληψη της Μαριούπολης το Μάιο, έπειτα από μια από τις πιο μακροχρόνιες και πολύνεκρες μάχες του πολέμου, ήταν η πρώτη μείζων νίκη της Ρωσίας μετά την αποτυχία της να καταλάβει το Κίεβο.

Ο Πούτιν μετέβη με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο. Με την επίσκεψή του αυτή, ο Πούτιν βρέθηκε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά από την αρχή του πολέμου στις γραμμές του μετώπου. Οδηγώντας ο ίδιος ένα αυτοκίνητο, μετέβη σε διάφορες γειτονιές της πόλης και έκανε στάσεις για να μιλήσει σε κατοίκους.

Απαντώντας σήμερα στις δηλώσεις του Κιέβου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να επισκεφθεί την πόλη και επανέλαβε τον “αυθόρμητο” χαρακτήρα της επίσκεψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης