Η συνέχιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας προκαλεί «σοβαρή ανησυχία», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι βαθιά λυπηρή» αναφέρει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περίοδο μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης έκθεσης της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, τον Αύγουστο του 2019, η ΙΑΕΑ παρατήρησε «ενδείξεις για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου» στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν.

Η ΙΑΕΑ υπενθυμίζει στην έκθεσή της ότι δεν έχει πρόσβαση στον σταθμό αυτό, όπως και σε άλλους στη Βόρεια Κορέα, και βασίζει τις αναλύσεις της «στις πληροφορίες που διαθέτει», όπως αυτές που δίνονται στη δημοσιότητα αλλά και σε δορυφορικές εικόνες.

Την Τρίτη οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα για το βαλλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται και εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κοινή τους «προειδοποίηση» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει υλικό το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυραύλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης