Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν έγινε αμέσως σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Καν είπε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως, ενώ άλλα τηλεοπτικά κανάλια δήλωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 2 π.μ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.  

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για αμοιβαία εκεχειρία..

Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο πλευρές ενέτειναν τις επιθέσεις τους τις τελευταίες 24 ώρες εν αναμονή της κατάπαυσης του πυρός. Αξιωματούχοι υγείας της Γάζας λένε ότι τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αρχή της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων 65 παιδιών. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός προχωρούσαν σε δύο δρόμους: Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πληροφοριών μιλούσαν στο γραφείο του Νετανιάχου και στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα. ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μιλούσε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό. Η απόφαση για εκεχειρία ελήφθη μετά από έντονη πίεση των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι επιθέσεις. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Jerusalem Post, η είδηση για την κατάπαυση του πυρός ήρθε λίγο μετά την δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ότι οι Ισραηλινοί διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και σκόπιμα δολοφονούν παιδιά. Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος αποχώρησε από τη γενική συνέλευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο  CNN ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια θα φέρει αποτέλεσμα: «Η εξίσωση είναι απλή. Αν κλιμακώσουν, θα κλιμακώσουμε. Αν σταματήσουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, θα σταματήσουμε να ρίχνουμε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ. Οι πράξεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στο Σεϊχ Τζαρά έχουν βάλει στο παιχνίδι και τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά. Κάθε διαπραγμάτευση θα πρέπει να το υπολογίσει αυτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης